Haberler

İsrail Stratejik İşler Bakanı Steinitz Açıklaması

"Başkan Obama, (İran'a karşı) gerektiği takdirde, güç kullanımı dahil tüm seçenekleri kullanacaklarını söylediğinde ona inanıyorum"

İsrail Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, "(ABD Başkanı) Obama, ( İran'a karşı) gerektiği takdirde, güç kullanımı dahil tüm seçenekleri kullanacaklarını söylediğinde ona inanıyorum" dedi.

ABD'deki en etkili İsrail lobi kuruluşlarından Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık konferansı için başkent Washington'da bulunan Steinitz, düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Center'da panele katıldı.

İran'ın nükleer silah elde etmesinin önlenmesinin hem İsrail'in hem de tüm dünyanın güvenliği için önemli olduğunu belirten Steinitz, İran'ın kesin olarak nükleer silah üretmeye erişecek kapasiteye sahip olmaması gerektiğini anlattı. Tahran yönetiminin nükleer programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu tüm dünyaya göstermesi için bir fırsat sunulduğunu ifade eden Steinitz, bu süre zarfında İran'a yönelik tüm yaptırımların kesinlikle askıya alınmaması gerektiğini kaydetti. Steinitz, "Çok güçlü yaptırımların ardından onlar masaya geldi. Varılan geçici anlaşmaya göre şimdi onlar nükleer programlarının barışçıl amaçlı olduğunu tüm dünyaya kanıtlamak zorundalar. Bu gerçekleşmeden herhangi bir yaptırımın hafifletilmesi söz konusu olmamalıdır" diye konuştu.

Steinitz, İran'a sivil amaçlı nükleer enerji üretme hakkı tanınması tartışmalarına değinerek, "Eğer sivil amaçlı nükleer enerji kullanacaksanız, sizin uranyumunuzu zenginleştirmenize gerek yok" ifadesini kullandı.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasında Tahran yönetiminin nükleer programına ilişkin varılan anlaşmaya niçin mesafeli yaklaştıklarına da değinen Steinitz, şunları kaydetti:

"Ara anlaşmaya yönelik eleştirilerimiz oldu, çünkü Tahran yönetimine yeterince baskı olmadığı konusunda bazı endişelerimiz vardı. Bu anlaşmanın İranlılara neleri getireceği belliydi ama İran'ın karşılığında ne vereceği açık değildi. Bunlardan dolayı söz konusu anlaşmaya eleştirilerimiz oldu."

Uluslararası toplumun, İran'ın nükleer silah edinmesini önlemede yeterince kararlılık göstermesi gerektiğine vurgu yapan Steinitz, sorunun diplomatik çözümüne "kapıları kapatmadıklarını" belirtti. Steinitz,  "Biz bu sorunun giderilmesinde diplomatik çözümden yanayız. Ancak burada varılacak nihai bir anlaşma güven aşılamalıdır" açıklamasında bulundu.

Steinitz, İran'a uygulanacak daha yoğun baskının, diplomatik başarının sağlanmasına katkı sunacağına değinerek, İran'ın başlayan müzakerelerden ayrılması halinde buna bir cevabın verileceğine inandığını söyledi. Steinitz, "(ABD Başkanı) Obama, (İran'a karşı) gerektiği takdirde, güç kullanımı dahil tüm seçenekleri kullanacaklarını söylediğinde ona inanıyorum" ifadesini kullandı. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Tahran İsrail İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title