Haberler

Israil'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik Ihlallerine Tepkiler - Trabzon/bayburt/

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla Trabzon, Bayburt ve Artvin'de cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi.

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla Trabzon, Bayburt ve Artvin'de cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi.

Trabzon İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mescid-i Aksa'da özgürce namaz kılınabilmesi için Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi önünde, cuma namazı sonrası "Kızgınlık Cuması" adı altında protesto gerçekleştirdi.

Mustafa Kemal Şahin, grup adına yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için büyük önem taşıdığını söyledi.

Yarım asırdır işgal altında bulunan Kudüs'te İsrail'in gözünü tekrar Mescid-i Aksa'ya diktiğini belirten Şahin, "Acımasızca canlarına kıyılan masum çocukların, sivil insanların kanı İsrail için yeterli olmadı ki alınların secdeye varmasına da engel oluyorlar. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Kardeşlerimize ve İslam'a yapılan zulme hep birlikte karşı çıkmak görevimizdir." dedi.

Şahin, Batı dünyasının yaşananlar karşısında sessizliğini korumaya devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

" Kudüs'e 1948'den beri yapılan işgaller bir yurda değil, bizzat İslam'a karşı yapılan saldırıdır. Artık öyle bir boyut aldı ki ilk kıblemiz de ezan-ı Muhammediye'yi yasaklayacak kadar alçaklaştılar. Bunlara karşı durmak namus borcu olmuştur. Dik duruşumuzu Allah izin verirse eşkıyalık son bulana, zalimler kaçacak delik arayana kadar sürdüreceğiz."

AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta ve Ayşe Sula Köseoğlu ile AK Parti İl Başkanı Haydar Revi'nin de katıldığı protestoda İsrail aleyhine slogan atıldı.

Ezan okunması ile başlayan protesto, dua edilmesinin ardından sona erdi.

Bayburt

TÜGVA, Anadolu Gençlik Derneği, Milli Gençlik Vakfı, Bayburt İnsani Yardım Derneği ile Memur-Sen üyeleri, Saat Kule Meydanı'nda bir araya geldi.

Veysel Semiz, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in son yıllarda özellikle sivillere yönelik saldırılarını artırarak sürdürdüğünü söyledi.

Bir taraftan Gazze'ye yönelik ölümcül abluka ve kuşatma devam ederken, diğer taraftan Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'da ibadetlerini yerine getiren Müslümanlara yönelik saldırı, baskı ve yıldırma politikaları uygulandığını belirten Semiz, bunların tahammül edilemez noktaya ulaştığını dile getirdi.

Semiz, İsrail'in Mescid-i Aksa, Kudüs ve Filistin politikasının Müslümanların parçalanmışlığına endeksli olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz artık bunun böyle gitmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizler ki Muhammed Mustafa'yı son peygamber olarak kabul etmiş, kayıtsız şartsız Allah'a teslim olmuş, ordusunun ayak sesleriyle tüm dünyaya korkular salmış Osmanlı'nın torunlarıyız. Gün olmuş Mavi Marmara ile ablukayı yarmışız ve bu yolda şehitler vermişiz. Gün olur bu dünyayı da zalimlere dar ederiz."

Kudüs'ün, Müslümanların nazarında asla bir şehir olmadığını, bunun çok ötesinde anlamlar taşıdığına işaret eden Semiz, "Biz Kudüs sözcüğünü duydukça coğrafyanın sınırlarını aşan bir yer anlarız. Kudüs bizim için dünyayı göklere bağlayan istasyonlardan biridir. Yerden göklere yükselişi simgeler ve birliği temsil eder. Kudüs İslam'ın simgesi, namazın merkezidir." ifadelerini kullandı.

Artvin

Artvin'de de İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterildi.

Artvin Sivil Toplum Platformu öncülüğünde Halitpaşa Meydanı'nda bir araya gelen kalabalık, İsrail'i protesto etti.

TÜGVA Artvin Temsilcisi Halil İbrahim Keskin, burada yaptığı açıklamada, Müslümanlar için Mescid-i Aksa'nın önemine dikkati çekti.

İsrail'i, Mescid-i Aksa konusundaki tutumu dolayısıyla kınadıklarını ifade eden Keskin, "İnanıyoruz ki Allah'ın izniyle bütün bu zulümler bitecektir. İşgalci İsrail bir gün perişan olacaktır." dedi.

Protesto, İl Müftüsü Kemal Uşkun'un dua etmesinin ardından tamamlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Trabzon Bayburt İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title