Haberler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlalleri

Arap Birliği, İsrail'in Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslam'ın kutsallarına yönelik ihlallerini kınayarak, uluslararası toplumu sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

Arap Birliği, İsrail'in Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslam'ın kutsallarına yönelik ihlallerini kınayarak, uluslararası toplumu sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

Birlik, İsrail'in Harem-i Şerif'teki son ihlallerine yönelik gelişmeleri görüşmek üzere daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "işgal altındaki Kudüs'ün Yahudileştirilmesi amacıyla önceden hazırlanan planların uygulanması için askeri güçle desteklenen İsrail'in girişimleriyle bölgede din savaşı çıkmasına karşı" uyarıda bulunuldu.

"İşgalci İsrail'in cuma günü Aksa'nın kapılarını kapattığı, Haremi Şerif'teki Müslümanları boşalttığı, anahtarlarına el koyduğu ve 50 yıl sonra ilk kez Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılınmasına, ezan okunmasına izin vermediği" hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

" İsrail'in bu uygulamaları İslam-Arap aleminin ve Filistin halkının kutsallarına, haklarına yönelik açıkça bir saldırıdır. Ayrıca tüm uluslararası sözleşme ve yasaların ihlalidir."

Açıklamada, uluslararası topluma ve kurumlarına İsrail'in daha önce görülmemiş bu saldırganlığı karşısında sorumluluk üstlenmeleri, İslam ve Hristiyanlığın mukaddesatını korumak için acilen harekete geçmeleri çağrısında bulunuldu.

Arap Birliği toplantısında ayrıca Filistin'in Kahire Büyükelçisi ve Arap Birliği Daimi Temcilsici Cemal eş-Şubeki, İsrail'in başta Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'teki İslam ve Hristiyanlığın mukaddesatına yönelik ihlallerine ilişkin ayrıntılı bir rapor sundu.

İsrail güçleri, 3 gün ibadete kapalı tuttuğu Haremi Şerif'in iki kapısını dün açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti. "Metal arama dedektörleri" uygulamasına karşı çıkan yüzlerce Filistinli, gün boyunca vakit namazlarını Aksa surlarının dışında kılmaya devam etmişti.

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Açıklamada, Mescid-i Aksa'nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğü'nün Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceği belirtilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title