Haberler

İsrail'in Gazze'deki Katliamına Tepkiler - Şanlıurfa/ığdır/

Şanlıurfa'da, vatandaşlar İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadı.

Şanlıurfa'da, vatandaşlar İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadı.

Cuma namazı sonrası Türkiye Kardeşlik Birliği tarafından organize edilen programda merkez Eyyübiye ilçesindeki Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in Gazze'deki katliamına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Numan Kadiroğlu, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, Nakbe'nin yıldönümüne denk getirmesinin İslam dünyasına bir gözdağı olduğunu belirtti.

İsrali'in Gazze'de yaptığı vahşete asla sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Kadiroğlu, tüm Müslümanların buna "dur" demesi gerektiğini kaydetti.

Sık sık tekbir getirip, İsrail ve ABD aleyhine slogan atan grup daha sonra olaysız dağıldı.

Öte yandan AK Parti Ceylanpınar İlçe Teşkilatı da Filistin'e destek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Zahiriye Camisinde önünde gerçekleştirilen etkinlikte "Kudüs Filistin'in başkentidir, başkenti olarak kalacaktır" pankartı açıldı.

AK Parti Ceylanpınar İlçe Başkanı Halid Şimşek, daha sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in bir terör örgütü olduğunu belirterek katliamlara sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Adıyaman

Adıyaman'da oda başkanlarının temsilcileri ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin buna tepki gösteren Filistinlilere yaptığı katliamı kınadı.

Adıyaman Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mahmut Fırat, yaptığı açıklamada, Kudüs katliamını kınadıklarını belirtti.

İsrail terörüne karşılık verirken yaşamını yitiren Gazzeli ve Filistinli şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilediklerini ifade eden Fırat, şunları kaydetti:

"Şu mübarek ramazan ayının başlangıcında İsrail'in ve ABD yönetiminin bu savaşçı tavrını kınıyorum. Atılan bu adımlarında hatalı olduklarının farkına varmalı ve bir an önce bu duruma son vermeleri gerekmektedir. Ayrıca Filistinlilerin barışçıl protesto haklarına saygı göstermeleri gerekmektedir. Daha fazla can kaybı yaşanmaması adına İsrail'in vicdanını yoklamasını ve bu katliama son vermesini bekliyoruz."

Adıyaman Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu ise ABD uluslararası hukukun, Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve tarihi gerçekleri görmezden gelip, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararıyla Filistin'de kaosa davetiye çıkardığını söyledi.

Vicdan, insan hakları ve hukukun üstünlüğü yok sayılarak gerçekleştirilen katliamı nefretle kınadıklarını belirten Uslu, "Bu olayı gerçekleştiren faillerini ve işbirlikçilerini de lanetliyoruz. Masum Filistin halkının haklarının İsrail tarafından ihlal edilmesi, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak bu katliamı gerçekleştirmesi, kabul edilir bir durum değildir." ifadelerini kullandı.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak İnsan hakları ve Uluslararası hukukun gereğini yapmak üzere olarak Birleşmiş Milletler ve Lahey Adalet Divanı'nı göreve davet etiklerini dile getiren Uslu, yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, mazlum Filistin halkına da başsağlığı diledi.

İsrail'in Gazze'deki katliamına tepkiler

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik katliamı, Mardin'de sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Sözcüsü Mustafa Aydın:

"İsrail yıldırma ve unutturma politikası izliyor. Ama bütün dünya duysun ki Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir"

Mardin'de sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin buna tepki gösteren Filistinlilere yönelik katliamını protesto etti.

Fuat Yağcı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından cami önünde Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ve aralarında Memur-Sen, MÜSİAD, Ensar Vakfı, Cihannüma ve İlim Yayma Cemiyetinin de bulunduğu 57 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar bir araya geldi.

Türkçe, Arapça ve Kürtçe "Kudüs ümmetindir, Kudüs'e sahip çık", "Kudüs ümmetin kalbidir", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Filistin için mücadeleye devam" yazılı afiş ve pankartların açıldı, İl Müftüsü İsmail Çiçek'in kıldırdığı gıyabi cenaze namazının ardından Filistinli şehitler için dua edildi.

Daha sonra grup adına açıklama yapan Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Sözcüsü Mustafa Aydın, her gün topraklarının bir kısmı daha, İsrail işgaline uğrayan, her gün evleri başlarına yıkılıp gençleri ve çocukları tutuklanan ve katledilen Filistinlilerin, her zaman olduğu gibi silahsız ve meşru protestolarda bulunduğunu anımsattı.

İsrail uçakları ve askerlerinin havadan ve karadan Filistinlilerin üzerine kurşun ve bomba yağdırdığını aktaran Aydın, bu acımasız saldırılarda 60'tan fazla masum ve sivil Filistinlinin şehit edilirken, 3 binden fazla kadın, çocuk, yaşlı masum insanın da yaralandığını dile getirdi.

Aydın, şöyle dedi:

"Bu saldırının adı katliamdır, soykırımdır, insanlık suçudur. Kışkırtıcı bir şekilde bu katliamın zeminini hazırlayan ve cesaretlendiren de şüphesiz Amerika'dır. Bu nedenle ABD yönetimi ve İsrail'i şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz."

"Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir"

Mustafa Aydın, Filistinlilerin büyük bir sabır, azim ve fedakarlık içinde kendi topraklarını, özgürlüklerini ve geleceklerini savunmakla kalmadığını, tüm Müslümanların ortak haremi olan Kudüs'ü ve kutsalı olan Mescid-i Aksa'yı da korumaya çalıştığı kaydetti.

Mescid-i Aksa'nın sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"Bu kutsal cuma gününde, bu kutsal mabedin avlusundan, İslamın kadim şehri Mardin'den bütün insanlara sesleniyoruz. İsrail her gün zulmünü artırmakta, masum çocukları katletmekte, Filistinlilerin ev ve arazilerini işgal ederek vicdan, hukuk, ve insanlık suçu işlemektedir. İsrail yıldırma ve unutturma politikası izliyor. Ama bütün dünya duysun ki Filistinliler asla yalnız bırakılmayacak, Mescid-i Aksa asla terk edilmeyecektir. Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmak imanımızın, vicdanımızın ve insanlığımızın ortak sorumluluğudur. "

Kaynak: AA / Güncel

Şanlıurfa İsrail Kudüs Gazze Politika Güncel Haberler

title