Haberler

İsrail'in El Aksa Camisi Etrafındaki Hafriyat Çalışmaları

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara Ziyaretinde, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Önerisiyle El Aksa Yakınındaki Mugrabi Kapısı Kazısına Gönderilecek Heyet, Bugünkü İsrail Basınında Çıkan Haberlere Göre İki Ülke Arasında Bir Krize Neden Olabilir.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara ziyaretinde, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın önerisiyle El Aksa yakınındaki Mugrabi Kapısı kazısına gönderilecek heyet, bugünkü İsrail basınında çıkan haberlere göre iki ülke arasında bir krize neden olabilir.

Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı Olmert Ankara'ya hareket etmeden saatler önce, İsrail Hükümeti'nin El Aksa yakınında yaptığı kazıyı sert bir dille eleştirmişti. Bunun üzerine Olmert, Ankara'ya giderken kazı resimleri ve planlarını yanında götürdü. Ancak Erdoğan bunları yeterli bulmayınca, taraflar Türkiye'den bir heyetin Kudüs'e giderek bu kazıyı denetlemesine karar verdi. Kararın ardından bugün İsrail medyası Kudüs'e gelecek heyetin basında Dış İlişkiler Danışmanı Ahmet Davutoğlu'nun olacağını duyurdu ve haber İsrail gündemine bomba gibi düştü. Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal'in Türkiye ziyaretinde İsrail'in gözünde, olayın planlayıcısı olarak görünen Ahmet Davutoğlu'nun heyet başkanı olarak adının açıklanması Kudüs'te havayı bir anda gerdi. Ancak Jerusalempost Gazetesi'nde akşam saatlerinde Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ne dayandırılarak verilen bir habere göre, Ahmet Davutoğlu'nun heyet başkanı olarak atanmadığı açıklandı. Ankara'dan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Bu arada İsrail'in yürüttüğü Mugrabi Kapısı'ndaki çalışmalarda devam ediyor. Yaklaşık 3 gün önce Kudüs belediye başkanının kararıyla iş makineleri El Aksa yakınındaki kazı alanından çıkartıldı ancak işçiler kazı alanında kazma küreklerle çalışmaya devam ediyor. Kazı başladığından bu yana İsrail içindeki gerginlikte her geçen gün artıyor. Geçen hafta cuma namazından sonra İsrail Polisi ile çatışan Filistinli gençler, bu haftaki cuma namazında da lastikler yaktı ve El Aksa yakınındaki mahallelerde zaman zaman polisi taşladı. Geçen haftaya nazaran daha sakin geçen bu cuma gününde, 3 bin İsrail güvenlik görevlisi iş başındaydı. 50 yaşın altındaki Müslüman erkeklerin camiye girişine izin verilmezken, normalde kadınların namaza girişlerini serbest bırakan İsrail polisi, bu hafta 40 yaşın altındaki kadınları da El Aksa'ya sokmadı.

(EU-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title