Haberler

İsrail'den BM Genel Sekreteri Moon'a "Nakba" Tepkisi

İsrail, Ülkenin Kuruluş Gününde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Arayarak, Bu Günü "Nakba" Yani "Felaket Günü" Olarak Nitelendiren Filistinlilerle Dayanışma İçinde Olduklarını Söylediği İddia Edilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a Tepki Gösterdi.

İsrail, ülkenin kuruluş gününde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı arayarak, bu günü "Nakba" yani "Felaket Günü" olarak nitelendiren Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söylediği iddia edilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a tepki gösterdi.

İsrail radyosunda yayınlanan habere göre, bir BM sözcüsü, Genel Sekreter Moon'un Filistin Lideri Abbas'ı telefonla aradı ve Nakba Günü'nde Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söyledini kaydetti. Öte yandan, BM'deki İsrail misyonunun, Moon'un bürosunun konuyla ilgili resmi bir bildiri yayınlamasının ardından, konunun açıklığa kavuşturulması için uğraş verdiği öğrenildi. İsrail'in BM Büyükelçisi Yardımcısı Danny Carmon, yaptığı açıklamada, "Nakba, İsrail devletinin meşruiyetinin altını oymak için Arap propagandasının kullandığı bir araçtır. Bu sözcük, BM'nin kelime dağarcığında yer almamalıdır" ifadesini kullandı. Filistinlilerle sürdürülen barış müzakerelerini yürüten İsrail heyetinin başında yer alan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, Filistinlilerin nakba kelimesini konuştukça bağımsızlığa ulaşamayacaklarını söylemişti. Livni, "Filistinliler nakba'yı lügatlarından çıkarttığı gün, kendi bağımsızlıklarını kutlayabilecekler" demişti.

İsrail'in kuruluş aşamasındaki 1947-48 yılları arasında Filistinlilerin üçte ikisi topraklarından edilmiş ve yerlerine Yahudiler yerleştirilmişti. Yahudi devleti, Nazi Soykırımı sona erdikten 3 yıl sonra 1948'de ilan edilmişti. İsrail, kuruluşunun hemen ardından kendini Filistin'in BM planı doğrultusunda bölünmesine karşı çıkan Arap komşularıyla savaş halinde bulmuştu. İsrail'in devlet ilan edilmesi Filistinlilerce her yıl El Nakba, yani 'Felaket Günü' olarak anılıyor. Bu süreçte 700 bin Filistinlinin kaçmak ya da evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. 1949 yılında imzalanan ateşkesten sonra, 1950 yılında Ürdün resmen 1947 öncesi Filistin topraklarını yani Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kontrol altına almış, daha sonra İsrail, düzenlediği saldırılarla bu bölgeleri de işgal etmişti.

(İA-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title