Haberler

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy İzmir'de

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy, Bir Dizi Ziyaret İçin Geldiği İzmir'de, Gazeteciler Cemiyeti'ne de Uğradı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar ve Cemiyet Yöneticileriyle Bir Görüşme Yapan Levy, Daha Sonra Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi.

İsrail Büyükelçisi Gabby Levy, bir dizi ziyaret için geldiği İzmir'de, Gazeteciler Cemiyeti'ne de uğradı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar ve cemiyet yöneticileriyle bir görüşme yapan Levy, daha sonra basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Basın toplantısında konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar, İsrail ile iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, "İsrail'i dost ülke olarak görüyoruz. Ancak İsrail, Türk basınında Filistin'le ilgili olaylar dolayısıyla yer buluyor. İki ülkeyi ilgilendiren bu durum zaman zaman üzücü boyutlara ulaşıyor" dedi.

Gerçekleştirdiği tüm ziyaretlerde basınla bir araya gelmeye özen gösterdiğini belirten İsrail Büyükelçisi Gabby Levy ise, İzmir-İsrail arasındaki ilişkilerin geleceği için ne tür fırsatlar yaratılabileceğini ortaya koymak adına kente geldiğini dile getirdi. İzmir'in EXPO 2015'i kazanamamasına, Ankara'daki büyükelçilik binasında en az İzmirliler kadar üzüldüklerini ifade eden Büyükelçi Levy, şöyle konuştu: "İsrail'in EXPO 2015 için İzmir'i desteklemesinin en büyük sebeplerinden biri İsraillilerin de EXPO'yu ziyaret edebilecek olmasıydı. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile yaptığım görüşmelerde EXPO çalışmalarının İzmir'e büyük bir ivme kazandırdığını, yaratılan fırsat ve tecrübelerin gelecekte değerlendirileceği izlenimini edindim." İzmir'de, Yahudi cemaati üyeleriyle de bir araya geldiğini anlatan Levy, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir'de küçük ama güçlü yahudi cemaatiyle görüştüm. İki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve akademik işbirliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunacağız. İzmir'de konsolosluk açılması için dışişleri bakanlığımızla çeşitli temaslarda bulundum. Burada konsolosluk açılması için yeterli sebep var. Ancak üzülerek söylüyorum ki şu an İsrail hükümetinin bütçe kısıtlamalarından dolayı böyle bir girişim yok.

Doğruyu söylemek gerekirse konsolosluk için ilk hedef Antalya olmalı. Her yıl 50 bin İsrailli turist Antalya'ya geliyor ve çeşitli sorunlar yaşanıyor." Dünya basınında 2 ay önce Gazze'de meydana gelen olaylardan dolayı İsrail'e karşı yayınlar yapıldığını hatırlatan Büyükelçi Gabby Levy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyükelçiliğimizde yapılan araştırmaya göre, haber ve fotoğrafların yüzde 90'ı İsrail'e karşı. Sanki İsrail hiç saldırıya maruz kalmamış gibi. Türk medyasından anladığımıza göre de bizim oradaki durumumuz kavranamamış. İsrail ordusu, Hamas'ın bulunduğu bölgelerde yaşayan sivilleri uyarmıştır. Açıkça söylüyorum bizim Filistin'le ilgili sorunumuz yok. Hamas'la sorunumuz var. Hamas, tıpkı sizin mücadele ettiğiniz PKK terör örgütü gibi bir terör örgütüdür. Her iki örgüt de politik amaçları için terörü kullanmaktadır. Hamas'ın tek hedefi İsrail devletini yok etmektir, biz buna müsaade edemeyiz." Yaşananların yanı sıra Filistinli yetkililerle olumlu ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirildiğini de anlatan Levy, temennisinin herkesin bu sürece katkı sağlaması olduğunu sözlerine ekledi.

(UÇ-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title