Haberler

İsrail Başbakanı Olmert:

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le (Cdu) Düzenlediği Ortak Basın Toplantısında Konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Gazze Şeridindeki Her Türlü Terör Atağını, Akla Gelebilecek Her Türlü Mücadeleyle Geri Püskürteceğini Söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le (CDU) düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Gazze şeridindeki her türlü terör atağını, akla gelebilecek her türlü mücadeleyle geri püskürteceğini söyledi.

Olmert ayrıca Filistin sorununa geniş kapsamlı bir çözüm için güvence verdi. İsrail başbakanı, bu alanda görüşmelere açık olduklarını ve diyalog yanlısı olduklarının da altını çizdi.

Olmert, "İran'ın atom programına ve uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam edeceğinden eminim" dedi.

Almanya Başbakanı Merkel ise Filistin sorununda çözüm için zamanın giderek daraldığına dikkat çekti ve bugünlerde doğan barış şansının değerlendirilmesinden yana tavır koydu.

Olmert'in iki günlük Almanya ziyaretinin önemine değinen Merkel, bu ziyaretin İsrail'in 60'ıncı kuruluş yılına denk gelmesinin anlamına da değindi.

Merkel, "İsrail ile ikili ilişkiler giderek daha da güçlenmiştir. Bizim için İsrail ile olan tarihi sorumluluk kadar İsrail'in varlığı da ikili ilişkilerde tartışma götürmez bir durumdur. Bu da gelecekteki İsrail anlayışımızla eş değerdir. Bu nedenle, başta Başbakan Yardımcısı Ve Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier (SPD) olmak üzere çok sayıda bakanla birlikte geniş kapsamlı bir Almanya heyeti 17 Mart'ta İsrail'e ziyarette bulunacaktır. Asıl önemli olan da bilim alanında Almanya ve İsrail arası

yapılacak çalışma olacaktır" dedi.

Olmert'le görüşmelerinde Orta Doğu'da barışı da ele aldıklarını aktaran Merkel, İsrail ve Filistin'in güç koşullar altında barış anlaşması için istişarede bulunduğunu da belirtti. İran'ın Atom programı ve uranyum zenginleştirme programı ile ilgili de görüş belirten Merkel, bu alanda en sağlıklı olanın diplomatik yoldan çözüme gitmek olduğuna dikkat çekti.

Merkel, "Ben İran'ın uranyum zenginleştirme programı ile ilgili daha önceki söylediklerimi tekrar edebilirim. Ben bu konuda diplomatik yollarla çözüme gidilmesinden yanayım ve de bu görüşüm değişmedi. İran elbette uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmalıdır. Ancak bunun engellenmesi için alınacak uluslararası önlemlerle İran halkının önü kesilmemelidir" şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Olmert, daha sonra Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'i ziyaret etti.

Almanya Parlamento Başkanı Norbert Lammert'le de (CDU) görüşen Olmert, Federal Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı Ruprecht Polenz'le (CDU) de biraraya geldi.

(SE-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title