Haberler

İspanya, Türkiye'de Küresel Isınmayla Mücadele İçin 7 Milyon Dolar Kaynak Sağlıyor

BM Koordinatörlüğünde Oluşturulan Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne Ulaşma Fonu Kapsamında İspanya, Türkiye'de Küresel Isınmayla Mücadele Çalışmaları İçin 7 Milyon Dolar Veriyor. BM Temsilcisi Mahmood Ayub, Türkiye'nin Ciddi Çevre Sorunları Yaşadığını ve Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu Tarafından İlave Fonların Sağlanacağını Söyledi.

BM koordinatörlüğünde oluşturulan Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne Ulaşma Fonu kapsamında İspanya, Türkiye'de küresel ısınmayla mücadele çalışmaları için 7 milyon dolar veriyor. BM Temsilcisi Mahmood Ayub, Türkiye'nin ciddi çevre sorunları yaşadığını ve Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından ilave fonların sağlanacağını söyledi.

İspanya, küresel ısınmanın sebep olduğu acil problemlerle mücadele etmek için Türkiye'ye 7 milyon dolar aktarıyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne Ulaşma Fonu (MDG Fonu) kapsamında gerçekleştirilen proje, BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından koordine edecek. Proje protokolü, bugün İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Luis Felipe Fernandez de la Pena'nın ikametgahında BM Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Mahmood Ayub ile Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Sarıkaya'nın katılımıyla imzalandı. İmza töreninin ardından İHA'nın sorularını yanıtlayan BM Türkiye Temsilcisi Mahmood Ayub, Türkiye'de küresel ısınmanın ciddi etkilerini gözlemlediğini belirterek, "Ülkeye yeni geldim ama 20 yıl önce geldiğim haliyle şimdiki halini iklim değişiklilerinin yansımaları açısından kıyaslayacak kadar dolaşma fırsatı buldum. Her şeyden önce Ankara'ya yakın kasabalarda su sıkıntısı ve toprakta tuzlanma var. Dağlardaki kar miktarı azalıyor. Belki yavaş yavaş, ama kesinlikle değişim var. 20 yıl arayla gözlemleyince ciddi değişim olduğunu daha iyi fark ediyorsunuz" dedi. İklim değişimiyle mücadele için Türkiye'ye ilave kaynakların aktarılacağını belirten Ayub, "7 milyon bir başlangıç. Bir temel oluşturmak için kullanılacak ama çok daha fazlası gerekli. Hükümet sorunun farkında ve geliştirme projesinin yanında. Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve BM gibi başka kaynaklardan ilave finansman geleceğini düşünüyorum. İklim değişikliği ciddi bir soruna dönüşüyorken, elbette birçok Avrupa ülkesi benzer katkıda bulunmak istiyor. ABD ve Avrupa ülkeleri biz uygun projeler ürettiğimiz sürece kaynak aktaracaktır" şeklinde konuştu.

İspanyol Büyükelçi Pena ise, "Amacımız, bu program aracılığıyla iklim değişikliğinin Türkiye'deki kötü sonuçlarıyla mücadele etmek için finansman sağlamak. Biz Türkiye'yi tüm alanlarda desteklemek istiyoruz" dedi.

MDG, Aralık 2006 yılında Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma ve ülke düzeyinde BM reformunu gerçekleştirme çabalarını desteklemek için oluşturuldu. İspanya da 2007-2010 döneminde dağıtılacak bu fon için yaklaşık 750 milyon dolar ayırdı. İklim değişikliğinin yanı sıra, bu fon; ekonomik yönetişim, cinsiyet eşitliği, kadınların durumlarının güçlendirilmesi, özel sektörün geliştirilmesi, kültürel miras ve genç istihdamı gibi diğer tematik alanları da kapsıyor.

(DS-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title