Haberler

İspanya Kralı 6. Felipe, 20 yıl sonra ilk kez Katalonya'daki törene katılmadı

Güncelleme:

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da devlet başkanı olan Kral 6. Felipe, ayrılıkçı girişimlerle ön plana çıkan Katalonya'da yapılan resmi bir törene ilk defa katılmadı.

Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da devlet başkanı olan Kral 6. Felipe, ayrılıkçı girişimlerle ön plana çıkan Katalonya'da yapılan resmi bir törene ilk defa katılmadı.

Barselona kentindeki Yargı Okulunda düzenlenen ve yeni hakim atamalarının yapıldığı törene geleneksek olarak her yıl İspanya Kralı katılıyordu.

Kral 6. Felipe, 20 yıldır süre gelen bu geleneği ilk defa bozarken, Barselona'ya gitmeme gerekçesiyle ilgili hiçbir açıklama yapılmaması tartışmalara neden oldu.

İspanyol basını, iktidardaki sol koalisyon hükümetinin talebi sonrasında Kral 6. Felipe'nin genç hakimlerin atama törenine gitmediğini iddia etti.

Hükümetin, İspanya'dan ayrılmayı talep eden Katalonya'daki ayrılıkçı radikal grupların Kral karşıtı olası gösterilerinden çekinip monarşiyi korumak istediği iddia edilirken, ayrılıkçı siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin Kral'ı Katalonya'da görmek istemediği hatırlatıldı.

Ayrıca, 2021 yılı devlet bütçesinin mecliste onaylanması için ayrılıkçı partilerin desteğine ihtiyacı olan ve cezaevindeki Katalan siyasetçilere af getirilmesini gündemine alan hükümetin, Katalonya sorununa çözüm için ayrılıkçı siyasi partilerle "diyalog masası" oluşturulması öncesinde bir polemikten kaçındığı ileri sürüldü.

İspanyol hükümeti ve Kraliyet Sarayı, iddialarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Adalet Bakanı Juan Carlos Campo, bir İspanyol radyosuna yaptığı açıklamada, "Hiç şüphe yok ki, iyi alınmış bir karar. Bu tip kararların normallikle karşılanması gerekir. Hükümetin önceliklerinden biri devletin kurumlarını korumaktır. Monarşi de bunlardan biridir." değerlendirmesini yaptı.

Diğer yandan söz konusu törene katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (CGPJ) ile Yüksek Mahkeme Başkanı Carlos Lesmes, burada yaptığı konuşmada, "Kral'ın burada olmamasından büyük üzüntü duyuyoruz." dedi.

Lesmes, "Kral'ın bu tip törenlerde bulunmasının protokolün de ötesine geçtiğini, Kral'ın yargı gücüne kalıcı desteğinin, tüm İspanyolların yararına olan yasaları ve anayasayı savunmasının devasa önemi olduğunu" vurguladı.

CGPJ üyesi Jose Antonio Ballesteros'un salondaki konuşmasının ardından "Yaşasın Kral" diye bağırarak, diğer katılımcıları da bunu söylemeye teşvik etmesi törende dikkati çeken diğer bir durum oldu.

Kral 6. Felipe'nin törenin ardından Lesmes'e telefon ederek, sözlerinden dolayı teşekkür ettiği de İspanyol basınında yazıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Kral Juan Carlos İspanya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title