Haberler

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo, Tiflis'te

İspanya Dışişleri Bakanı Joze Manuel Garcia Margallo, "Abhazya'yla Güney Osetya bölgeleri dahil Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek veriyoruz" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Joze Manuel Garcia Margallo, "Abhazya'yla Güney Osetya bölgeleri dahil Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek veriyoruz" dedi.

Resmi ziyaret için Gürcistan başkenti Tiflis'te bulunan Margallo, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile heyetlerarası görüşmede bulundu.

Ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Janelidze, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri geniş şekilde ele aldıklarını söyledi.

Janelidze, Margallo ile ticaret ve ekonomi alanlarında, özellikle turizm sektöründe iki ülke arasındaki bağların daha fazla güçlendirilmesi konusunu konuştuklarını kaydetti.

Bölgesel gelişmelerin de ele alındığı toplantıda, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya topraklarında Rusya'nın yasa dışı faaliyetleri konusunda Margallo'yu bilgilendirdiğini aktaran Janelidze, Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) entegrasyonu sürecinde de hızlı ve başarılı şekilde ilerlediğini vurguladı.

Janelidze, "Gürcistan, toprak bütünlüğüyle egemenliğine, ayrıca AB ve NATO'yla entegrasyonu sürecine verdiği destek için İspanya hükümetine teşekkür ediyor. Ayrıca, İspanya hükümetinin Tiflis'e büyükelçilik açma yönündeki siyasi kararına büyük önem veriyoruz. Bu yönde ilk adım atıldı bile. İspanya Tiflis'e geçici temsilcisini görevlendirmiştir. Umarız artık yakında tam anlamda büyükelçilik de açılacaktır" diye konuştu.

"Gürcistan AB'yle entegrasyon sürecinde etkili reformları uyguluyor"

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da Gürcistan'ın AB ve NATO'yla entegrasyonu sürecine değinerek, bu yönde Gürcistan hükümetinin uyguladığı reformları etkili ve başarılı bulduğunu söyledi.

Gürcistan vatandaşlarının yakında Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edilebilmesi için Avrupa'dan güzel haberler beklediklerini belirten Margallo, İspanya olarak AB'yle entegrasyonu yolunda Gürcistan'a destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Margallo, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için birçok alanda işbirliğini sürdüreceklerini vurguladı.

"Toprak bütünlüğü meselesi temel bir ilkedir"

Janelidze ile görüşmesinde Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunlarının da masaya yatırıldığını aktaran Margallo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Abhazya'yla Güney Osetya bölgeleri dahil Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek veriyoruz. Dünyada uluslararası istikrarın sürdürülmesi ve barış içinde yaşanması için toprak bütünlüğü meselesi temel bir ilkedir."

Temasları çerçevesinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin yanı sıra Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği İlia II ile de bir araya gelecek Margallo, yarın Gürcistan Meclis Başkanı Davit Usupaşvili'yle görüşmesi ardından Tiflis'ten ayrılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Gürcistan İspanya Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title