Haberler

İspanya'da "CIA Uçuşları" Tartışmasında Türkiye de Var

El Pais Gazetesi, Portekiz'in Trafik Kontrol Kayıtlarına Dayanarak ABD Uçaklarının İspanya'daki Çeşitli Üsler ile Guantanamo ve Bu Üslerin Üzerinden Türkiye ile Guantanamo Arasında Toplam Sekiz Uçuş Gerçekleştirdiğini Duyurdu. İspanyol Hükümeti İse, Söz Konusu Uçuşlar Konusunda ABD Makamlarınca Bilgi Verildiğini ve Yasalara Uygun Bir Biçimde Gerçekleştiğini" Belirtti.

ABD uçaklarının, İspanya'daki çeşitli üsler ile Guantanamo ve bu üslerin üzerinden Türkiye ile Guantanamo arasında toplam sekiz uçuş gerçekleştirdiği haberi, İspanya'da tartışma yarattı. İspanyol hükümeti ise, EL Pais gazetesinin duyurduğu uçuşlar konusunda "ABD makamlarınca bilgi verildiğini ve yasalara uygun bir biçimde gerçekleştiğini" bildirdi.

Avrupa Parlamentosu'nda CİA uçuşlarına ilişkin bir kararın oylanması öncesi İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Portekiz'in hava trafiği kayıtlarına dayanarak İspanya'daki çeşitli üsler ile Guantanamo ve İspanya'daki Moron ve Rota üsleri üzerinden Türkiye ile Guantanamo arasında toplam sekiz uçuş yapıldığını duyurdu.

TÜRKİYE-GUANTANAMO UÇUŞLARI

El Pais, söz konusu uçuşlara ilişkin haberinde Guantanamo-Rota-Türkiye uçuşunun 19 Ağustos 2005 tarihinde, Türkiye-Moron-Guantanamo uçuşunun ise, 8 Eylül 2005 tarihinde gerçekleştiğini yazdı.

Bunun üzerine İspanyol hükümetince yapılan açıklamada ise, Moron ve Rota üsleri ile Guantanamo ve söz konusu üsler üzerinden Türkiye ile Guantanamo arasında yapılan toplam 8 uçuş konusunda "ABD makamlarınca bilgi verildiği ve yasalara uygun bir biçimde gerçekleştiği" belirtildi.

İspanyol hükümeti açıklamasında Türkiye ile Guantanamo arasında 2005 yılında yapıldığı belirtilen iki uçuşun "lojistik" niteliğini taşıdığı, bilgi verildiği ve yasal olduğu" kaydedildi.

Bu arada, 11 Ocak 2002 tarihinde Türkiye'den kalkan ve Moron'dan geçen bir C-141 uçağının, üsse iniş yapmadığını da belirtti.

El Pais gazetesi de, kimliği açıklanmayan kaynakların, dayanarak söz konusu uçuşların, Portekizli sosyalist milletvekili Ana Gomes'in geçen Aralık ayında Avrupa Parlamentosu'na ülkesinin hava trafiği kontrol kayıtlarını iletmesinden sonra araştırıldığını söylediklerini de yazdı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title