Haberler

İso'dan Hükümete: "2006'yı Hatırla, Reformları Tamamla"

İstanbul Sanayi Odası (İso) Başkanı Tanıl Küçük, Mevcut Küresel Dalgalanmadan Olabildiğince Az Etkilenmek ve Türk Ekonomisinin Sorunlarını Gidermek İçin Enflasyonla Mücadelenin ve Mali Disiplinin Kararlılıkla Sürdürülmesi, Cari Açığı Azaltacak Önlemlerin ve Geç Kalınmış Yapısal Reformların Bir An Önce Hayata Geçirilmesine İhtiyaç Olduğunu Söyledi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, mevcut küresel dalgalanmadan olabildiğince az etkilenmek ve Türk ekonomisinin sorunlarını gidermek için enflasyonla mücadelenin ve mali disiplinin kararlılıkla sürdürülmesine, cari açığı azaltacak önlemler ve geç kalınmış yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Küçük, bu dönemde kurumlar arası çatışma ve siyasi gerilimlerden de uzak durulmasının önemine vurgu yaptı.

Hükümet ile "söylem" konusunda değil "eylem" konusunda sorun yaşadıklarını ifade eden Küçük, "Küresel ekonomideki bu çalkantı belki de böyle hayırlı bir sonucu vesile olacaktır. Sorunlarımızı çözmek için bir fırsat yaratacaktır. Biz bu aynı temenniyi 2006'daki dalgalanma esnasında da dile getirmiştik. O zaman olmadı. Bu defa mutlaka gerçekleşmelidir" diye konuştu.

-"ABD'DEKİ DURGUNLUK AB'YE SIÇRARSA SIKINTI OLUR"-

İSO Başkanı Küçük, İSO'nun Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünya piyasalarındaki dalgalanma ve Türkiye'ye etkileri üzerine açıklamalarda bulundu. FED'in Salı günü 75 baz puanlık faiz indiriminin piyasaları bir nebze olsun rahatlatmasının memnuniyet verici olduğunu ancak ileriye dönük kaygıların devam ettiğini ifade eden Küçük, 2008 yılının öngörülenden daha zor bir yıl olacağına ilişkin beklentilerin kuvvetlendiğini söyledi.

ABD'nin Türkiye'nin ihracatında sadece yüzde 4'lük bir payı olduğuna dikkat çeken Küçük, "ABD ekonomisindeki resesyon bu nedenle Türkiye'yi pek etkilemez. Ancak ABD'deki krizin AB ülkelerine sıçraması, ihracatının yüzde 60'ını AB ülkelerini yapan Türkiye'yi sıkıntıya sokar" değerlendirmesinde bulundu. Küçük, şimdilik AB ekonomilerinde ABD'ye benzer bir şiddette bir kriz yaşanmasının ise beklenmediğini sözlerine ekledi.

-"ESKİYE GÖRE DAHA GÜÇLÜYÜZ AMA KIRILGANLIKLARIMIZ VAR"-

Küçük, "Küresel dalgalanmalar her zaman olacaktır. Bu dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmalıyız. Eskiye göre kazanımlarımız var, daha güçlüyüz ama kırılganlıklarımız da var" diye konuştu. Türkiye'nin son 23 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü ancak büyümenin 2004 yılından beri azalarak devam ettiğini hatırlatan Küçük, Türkiye ekonomisinin küresel ölçekte rekabetçi olması ve AB ülkelerine yaklaşması için her yıl yüzde 7-7.5 oranında büyümesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'deki iş gücü piyasasının da gün geçtikçe daraldığını savunan Küçük, şunları söyledi:

"1990 yılında yüzde 53.3 olan istihdam oranının 2007 Ekim ayı itibariyle yüzde 43.1'e düştüğüne dikkat çekti. Küçük, reel sektöründe iç piyasadaki olumsuzluklar nedeniyle dış yatırımlara yöneldiğine işaret ederek, "Reel sektörümüzün dış borcu 97 milyar dolara ulaştı. Bu çok önemli bir kırılganlık noktası. Ayrıca 2006 yılının 11 ayı sonunda 841 milyon dolar olan yurtiçi yatırımcıların yurtdışındaki net yatırım miktarı, 2007'nin aynı döneminde yüzde 137 artışla 1 milyar 992 milyon dolara ulaştı."

-"İCRA DEĞİL TEMSİL KURUMUYUZ"-

İSO Başkanı Küçük, mevcut küresel dalgalanmadan olabildiğince az etkilenmek ve Türk ekonomisinin sorunlarını gidermek için enflasyonla mücadelenin ve mali disiplinin kararlılıkla sürdürülmesine, cari açığı azaltacak tedbirlerin ve geç kalınmış yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Küçük, bu dönemde kurumlar arası çatışma ve siyasi gerilimlerden de uzak durulmasının önemine vurgu yaptı.

Küçük, "Bizim İSO olarak hükümet ile söylem konusunda bir problemimiz yok. Söylemin eyleme geçirmekte, uygulamada sorun çıkıyor" dedi. İSO'nun "icra" değil "temsil" kurumu olduğunu ifade eden Küçük, İSO'nun görevinin sorunları dile getirerek, çözüm yolları önermek olduğunu dil getirdi. Küçük, şöyle konuştu:

"Çözüm önerilerimizi hayata geçirecek olan hükümettir. Küresel ekonomideki bu çalkantı belki de böyle hayırlı bir sonucu vesile olacaktır. Sorunlarımızı çözmek için bir fırsat yaratacaktır. Biz bu aynı temenniyi 2006'daki dalgalanma esnasında da dile getirmiştik. O zaman olmadı. Bu defa mutlaka gerçekleşmelidir. Ekonomideki kazanımların korunması, Türk sanayinin ayakta kalabilmesi için bu bir mecburiyettir. Sosyal güvenlik başta olmak üzere Türkiye yapısal reformlarını daha önce gerçekleştirebilseydi, bugün küresel dalgalanmalar karşısında çok daha güçlü durabilecek, daha az kalp çarpıntısı çekecektik. Türkiye'nin güven veren ülke imajı daha güçlenmiş olacaktı. Bu noktada, elimizden zararın neresinden dönersek kardır demekten başka bir şey gelmiyor. Hiç olmazsa bundan sonra zaman kaybedilmesin."

Bu arada Meclis Toplantısında, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi'nin 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Konseyi Başkanlığı'na getirildiği açıklandı.

(ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title