Haberler

İsmail Cem Toprağa Verildi

Çarşamba Günü Akciğer Kanseri Nedeniyle Hayatını Kaybeden Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem İçin Teşvikiye Camii'nde Tören Düzenlendi. Binlerce Kişinin Katıldığı Cenaze Töreninde Cem'in Tabutuna Türk Bayrağı Sarıldı.

Çarşamba günü akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden eski dışişleri bakanı İsmail Cem için Teşvikiye Camii'nde tören düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde Cem'in tabutuna Türk bayrağı sarıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, CHP Genel Başkanı ve Anamuhalefet Lideri Deniz Baykal, DYP Lideri Mehmet Ağar, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Amerikan Büyükelçisi Ross Wilson'ın yanı sıra siyaset, sanat, iş ve basın camiasından çok sayıda isim katıldı. İsmail Cem için öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. İstanbul Müftüsü Profesör Doktor Mustafa Çağrıcı cenaze namazından sonra İsmail Cem hakkında konuşma yaptı ardından da Cem'in 1995 yılında New York'ta kaleme aldığı veda şiirinin son beş dizesi okundu. Cenaze töreninin ardından İsmail Cem'in tabutu polis mangasının omuzlarında Teşvikiye Caddesi'nde belli bir mesafe yol aldı. Cem'in naaşı ardından defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü. Cem'in naaşı burada okunan duaların ardından toprağa verildi. Toprağa veriliş sırasında İsmail Cem ile olan yakın dostluğu ile tanınan Yorgo Papandreu'nun mezar başından ayrılmaması ve kadim dostunu çiçeklerle uğurlaması dikkat çekti.

DENİZ BAYKAL: "ONUN BAŞLATTIĞI ÇİZGİDE BU İŞ GİDEBİLMİŞ OLSAYDI, BUGÜN BAMBAŞKA BİR NOKTADA OLURDUK"

İsmail Cem'in Türkiye'nin yetiştirdiği çok büyük bir düşünür olduğunu vurgulayan CHP Lideri Deniz Baykal, "Ülkesinin doğru yorumlanmasını sağlamak için büyük gayret göstermiş bir insan. Türkiye'nin tarihi sürekliliğini, değişimin, modernleşmenin, yenileşmenin, bu tarihi köklerle bağlantılı olarak ortaya çıkacağını Türkiye'ye bir temel tez olarak yansıtmış bir inceleme, araştırma yapan bir aydın. Aynı zamanda inançları doğrultusunda Türkiye'nin dönüşümüne katkı vermek için büyük emek vermiş çaba göstermiş bir insan. Çok özel sentlezleri kişiliğinde yansıtan birisi. Olağan üstü kibar, nazik ama ilkelerinde inatçı, kararlı, takipçi ve bütün ömrünü çalışarak, örgütleyerek; sendikacılık aşamalarından başlayıp, dış işleri bakanlığına kadar toplumun çeşitli konumlarında, yüksek sorumluluklar üstlenerek, çok büyük hizmetler vermiş bir insan" diye konuştu.

İsmail Cem'in en verimli olabileceği dönemde hayatını kaybettiğini dile getiren Baykal, "Onun başlattığı çizgide bu iş gidebilmiş olsaydı, bugün bambaşka bir noktada olurduk. Daha sonraki kırılmalar hepimiz için üzüntü verici oldu. Aynı şekilde Cem, siyasetin rüzgarlarının etkisi ile zaman zaman ayrıldık ama en son aşamada tekrar bir araya geldik, beraber çalıştık. Bu son dönemde de Bir büyük çoşku içindeydi. Bize çok ciddi katkılar yapıyordu" dedi.

MEHMET AĞAR: "UNUTULMAYACAK BİR İSİM OLMUŞTUR"

DYP Lideri Ağar ise İsmail Cem'i özellikle üniversite yıllarında çok okuduğunu belirterek, "Son dönemdeki karşı karşıya kaldığı meselelerin kendisinin belki de yazar ve bir düşün adamı olmanın getirdiği naif bünyesinin kaldıramayacağı ağırlık içerisinde oldu ama bütün yaşamı boyunca medin tavırları ve davranışı ile ve üzerine düşen siyaset ve devlet hayatındaki görevlerini hatasız tamamlaması, başarı ile götürmesi nedeni ile de herzaman unutulmayacak bir isim olmuştur" dedi. Bir gazetecinin "MHP ile TÜSİAD arasında bir gerginlik olmuştur. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Ağar, " bütün gerginliklere karşıyız. Türkiye'de demokrasi temelinde herkez özgürce istediği fikri savunacaktır. Biz Türkiye'deki büyük gerginlikleri kaldırmayı çalışıyoruz. Küçük gerginliklerle ilgili söyleyecek bir sözüm yok" diye yanıtladı. İsmail Cem'in ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler ise Cem'in Türkiye'ye önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Nadir yetişen insanlardan ve farklı yetişen, farklı özellikleri olan bir insan. Rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti fakat hep aramızda olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title