Haberler

İSKİ'den İstanbullulara Su Tasarrufu Çağrısı

İSKİ, Mevcut İçme Suyu Kaynaklarının Bu Yıl da Kesinti Olmadan Kullanılabilmesinin, Ancak İstanbulluların Geçen Yıl Başlattığı Tasarruf Bilincini Sürdürmesiyle Mümkün Olacağını Bildirdi.

İSKİ, mevcut içme suyu kaynaklarının bu yıl da kesinti olmadan kullanılabilmesinin, ancak İstanbulluların geçen yıl başlattığı tasarruf bilincini sürdürmesiyle mümkün olacağını bildirdi.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un yüzeysel su kaynaklarıyla beslendiği belirtilerek, yağmurlarla gelen suların, barajlarda toplanarak gerekli arıtma işleminin ardından şehre verildiği kaydedildi.

Bölgenin yağış rejimi ve sürekli artan su ihtiyacı dikkate alınarak, içme suyu kaynakları ve içme suyu dağıtım sisteminin geliştirildiği ifade edilen açıklamada, İstanbul'da bugüne kadar yıllık en fazla su tüketiminin 2006'da gerçekleştiği ve o yıl şehre 732 milyon metre küp su verildiği dile getirildi.

Son 50 yılın yağış rejimi dikkate alındığında, 2007 yılı sayılmazsa, mevcut içme suyu kaynaklarının İstanbul'a yetebilecek düzeyde olduğu belirtilen açıklamada, ancak geçen yılki yağış miktarının, son 50 yılın en düşük yağış miktarının yarısı kadar gerçekleştiği vurgulandı.

2007 yılı Kasım ayında barajlardaki doluluk oranının yüzde 8.7'ye, mevcut su miktarının ise 75 milyon metre küpe kadar düştüğü anlatılan açıklamada, Kasım ayından itibaren başlayan yağışlarla bugün doluluk oranının yüzde 28.24'e, su miktarının ise 245 milyon metre küpe ulaştığı kaydedildi.

Yaşanan iklim değişikliğinin yağış rejiminin değişmesine de sebep olduğu ifade edilen açıklamada, birim zamanda düşen yağış miktarının artış gösterdiği, bölgesel olarak gerçekleşen bu yağışların taşkınlara sebep olduğu bildirildi.

Şehirlere düşen yağışların, aynı nispette içme suyu kaynaklarına etki etmediği dile getirilen açıklamada, tüm bu gerçeklerle İstanbul'a yeni su kaynağı oluşturma arayışlarına gidildiği, Melen Projesinin 1. kısmının kısa sürede tamamlanmasının temin edildiği vurgulandı.

Aynı şekilde Çatalca ve Silivri bölgelerinde 170 adet yeni kuyu açılarak, günlük 104 bin metre küplük ilave kaynak oluşturulduğuna işaret edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title