Haberler

İskenderun Körfezi'nde Karaya Oturan Gemi

Hatay’ın İskenderun Körfezi’nde karaya oturan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsüne ait Arama-1 gemisinin uğradığı kaza çok yönlü araştırılıyor.

Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde karaya oturan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsüne ait Arama-1 gemisinin uğradığı kaza çok yönlü araştırılıyor.

20 Ağustos'ta İskenderun Körfezi Arsuz Kale köyü mevkisinde karaya oturan Araştırma-1 gemisinin mürettebatı tarafından geçiş güzergahında kayalıkların haritada gözükmediği iddia edilerek, kazanın bu şekilde meydana geldiği ileri sürüldü.

Geminin yarısına kadar suya battığı, kurtarma çalışmalarının devam ettiği ancak kurtarılmasının zor olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz'de stok araştırmaları için yaptırılan geminin alt karinadan darbe aldığı, pervanelerinin hasar görmesinden dolayı su alarak yarıya kadar suya battığı bildirilmişti. Makine dairesi, gemi kamaraları, laboratuar ve diğer önemli cihazların da su altında kalarak zarara uğradığı gemide, yüksek teknoloji nitelikli iki adet su üstü radarı ile bir adet bin metre derinliği gösteren ekosaunder ve seyir hidrografi haritaları olduğu, buna rağmen geminin karaya oturtulmasıyla devletin milyonlarca zarara uğratıldığı iddiasının araştırıldığı öğrenildi.

3 yıl önce suya törenle denize indirilmişti

2014 yılında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan "Arama-1" isimli araştırma ve kontrol gemisi, dönemin bakanı Mehdi Eker'in katıldığı törenle Antalya'da suya indirilmişti. 32 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde bulunan Arama-1 araştırma ve kontrol gemisi, Akdeniz ve Ege bölgelerinde hizmet vererek, uluslararası sularda da faaliyet gösterebilecek donanım ve teknolojiye sahip nitelikleriyle balıkçılık sektörünün gelişmesine katkı sağlıyordu.

2013 yılında inşasına başlanan ve yapımı için 6 milyon lira harcanan geminin üstün teknik özellikleri ile Avrupa'da dördüncü, dünyada ise 11'inci sırada yer aldığı belirtildi. Seyir ve donanım özellikleri bakımından üstün özellikler barındıran gemi, stok araştırmalarının yanında osinografik araştırmalar, (denizlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi) avcılık kontrol ve takip hizmetleri veriyordu. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İskenderun Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title