Haberler

İskenderun'da 'büyük iskender' konuşuldu

Güncelleme:

İskenderun'da ' Büyük İskender' konuşuldu

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi'nin katkılarıyla İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası Büyük İskender İskenderun'da Uluslararası Konferansı gerçekleştirildi.

İskenderun Ticaret Odası'nda düzenlenen konferansa Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun kaymakamı İskender Yönden, İSTE Rektörü Prof. Dr Türkay Dereli, İskenderun Ticaret Odası Başkanı Levent Yılmaz ile davetliler katıldı. İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi'nin ev sahipliğindeki konferansta, Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Tekin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan ve Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Pamir Büyük İskender'i anlattılar.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, İskenderun Büyük İskender'in kurduğu ilk şehir ve Daryus ile yaptığı meşhur savaşın yeri olduğunu öğrendiklerini belirterek,? Biz bunu da nereden öğrendik. Arada bir Japon turistler görüyoruz. Bu turistler ne yapıyor burada dediğimizde Büyük İskender ile aynı havayı solumaya geldiklerini söylüyorlar. Bizler İskenderunlular olarak bu işin farkına varamadık. Farkındalık yaratmak istedik bütün dünyaya ve bugün burada bu projeyi getirdik. Robin bey ile konuştuk dünyada bir sürü İskender hayranı var farkındalık yaratırsak onlara ulaşabiliriz" diye konuştu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan burası Türkiye'nin ve dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Biz turizmden pay alabiliriz insanları buraya getirebiliriz. Sadece gastronomi değil, sadece deniz, kum, güneş değil biz tarihinde medeniyetlerinde var olduğu yaşadığı yüzyıllardır yaşadığı toprak üzerinde bulunuyoruz. İşte Büyük İskender bunlardan bir tanesi. Tarihi yat limanları, tarihi köyler, şehirler üzerinde bulunuyoruz. Hocalarım çalışıyorlar dünyada kendi topraklarından çıkan eserlerin sergilendiği nadide müzelerden bir tanesine sahibiz. Hatay müzemizi ziyaret ettiğinizde oradaki eserlerin tamamı bu topraklardan çıkmış eserlerdir. Bugün yapılan bu çalışma bizce yol gösterecek."

Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Pamir, İskenderun Körfezi kültür projesini yakından ilgilendiren çalışmalar yaptıklarını ve tarih boyunca bölgede yapılan çalışmalar kazılar, kalıntılar ticaretin bu bölgede ne kadar önemli olduğunun işareti olduğuna dikkat çekti.

Pamir, ticaretin yürütülmesi için bölgede çeşitli koloni kentlerin kurulduğu ve batıklarla da bölgedeki ticaretin göstergesi olduğunun altını çizdi. Yunanistan'dan konuşmacı olarak katılan, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Büyük İskender'in Yunanistan'da, bölgede yaptığı savaşlar ve o dönem ile ilgili yazıtlar hakkında bilgiler aktardı.

Büyük İskender filminin biyografisini yazan Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Büyük İskender'i anlattı. İskenderun ve çevresindeki savaşı anlatan ve Büyük İskender filminde kendisinden de bahseden Lane Fox, İskenderun'da kurulacak olan Büyük İskender müzesinin gerçekleşmesi durumunda kültür mirasını yaşatma anlamında oldukça önemli olduğuna değindi.

Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Tekin konuşmasında Büyük İskender döneminde basılan sikkeler ile ilgili bilgiler verdi. Tekin, İskender'in büyük bir kişilik olduğuna dikkat çekerek hem batı, hem doğu dünyasında kabul görmüş bir şahsiyet olduğunu belirtti. Büyük İskender'in üç adımda büyük pers imparatorluğuna son verdiğini söyleyen Tekin, "Buna bu bölgede İsos da noktanın konduğunu söyleyebiliriz. Bu savaşların dünyayı nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Büyük İskender hayattayken 25'e yakın darphane var. Daha sonra ölümünden sonra 100'e kadar çıkıyor. Her yerde adına sikkeler basılmış" diye konuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, uluslararası buluşmada kürsüye son olarak çıkarak şunları söyledi:

"Büyük İskender'in tarihi değiştiren hayat hikayesinde diğerleri gibi İskenderun'da bir savaş alanı olmaktan öteye gitmeyebilirdi. Ama burada önemli bir fark var. Büyük İskender İskenderun'u ve buradaki savaşı önemli ve dönüm noktası olarak gördü çünkü burada pers kralını yendi bu sebeple kendi adını verdi. Bilim insanları akademisyenler bu konuda kendi üzerlerine düşüne yaptı. Bundan sonra İskenderunlular bu projeye sahip çıkacak."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Büyük İskender İskenderun İskender Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title