Haberler

İskandinavya'da Sığınmacı Kaosu

Dha DIŞ HABER –

Sığınmacı dalgasına önlem amacı ile İsveç'in sınır kapılarında Pazartesi sabahından itibaren kimlik kontrollerine başlayacak olması başta Danimarka olmak üzere bütün İskandinavya ülkelerinde zincirleme önlemlerin alınmasına neden oldu. Yarından itibaren Avrupa'dan ulaşan sığınmacılar için artık hem İskandinavya sınırlarından girebilmek zorlaşacak hem de İskandinavya ülkeleri arasındaki serbest geçişler kapanmış olacak. İsveç aldığı kimlik kontrolü uygulamasının yanısıra kimliksiz geçişlerde sorumluluğu transporta firmalarına yüklerken cezai hükümlülükler de getiriyor.

PERONLAR ARASINA ÇİT ÖRGÜ

Avrupa'dan gelen sığınmacı dalgasında bir yandan İsveç, Norveç ve Finlandiya'ya geçmek isteyen sığınmacıların transit ülkesi olan Danimarka, bu ülkelere geçişlerin zorlaşması ile sığınmacıların Danimarka'da yoğunlaşıp iltica başvurularının artması endişesine kapıldı. Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen Danimarka'nın sert mülteci kuralları almasında bir yandan İsveç'i suçlarken diğer yandan da sığınmacıların kıymetli eşya ve paralarına el koymaya kadar varan hükümetinin aldığı kararları savundu. Rasmussen Danimarka'nın Almanya ile olan sınır kapılarında da kimlik kontrollerine başlayacağını yeni yıl konuşmasında dile getirdi. Diğer yandan İsveç'e giden Öresund Treni'ne kontrolsüz geçişleri önlemek için Danimarka'nın Kastrup tren istasyonunda peronlar arasında çit örgü kurulmasına hız verildi.

SIĞINMACILAR MURMANSK SOĞUNDA MAHSUR

Finlandiya Hükümeti de sığınmacı dalgasına karşı aldığı sertleştirici önlemlere bir yenisini daha ekledi. Finlandiya, Almanya'nın Travemünde şehrinden feribotla Helsinki şehrine gelecek yolculardan geçerli pasaport bulundurma ve vize şartı getirdi.

Diğer yandan sığınmacıların İskandinavya'ya giriş kapılarından Rusya'nın Finlandiya'ya kapısı Murmansk'ta binlerce sığınmacının bu hafta sıfırın altında yirmi dereceleri bulan soğuk altında mahsur kaldığı belirtildi. Daha önce yürüyerek Finlandiya'ya geçen sığınmacılar bunun yasaklanmasının ardından Finlandiya'ya geçişlerde bisiklet kullanmaya başladılar. Finlandiyalı yetkililerin trafik güvenliğini gerekçe göstererek bisikletli geçişleri de yasaklaması binlerce sığınmacının Murmansk kentinde mahsur kalmasına neden oldu.

UNHCR'DEN SERT ELEŞTİRİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İsveç'in kimlik kontrolü kararını endişe ile takip ettiklerinin açıklayarak bu kararla iltica hakkının kısıtlandığı eleştirisinde bulundu. UNHCR Kuzey Avrupa Basın Sözcüsü Mattias Axelsson AB ülkeleri ve hükümetlerinin sığınmacıların her zaman beraberlerinde kimlik bulunduramayabileceklerini anlamalarını istediklerini söyledi. - Stockholm

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İskandinavya Danimarka İsveç Dha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title