Haberler

Isk-sodex 2008 Başlıyor

Türkiye'nin Önde Gelen Fuar Şirketlerinden Hannover-messe Sodeks Fuarcılık Tarafından Düzenlenen Isk-sodex 2008 Fuarı, 8-11 Mayıs Tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde Düzenlenecek.

Türkiye'nin önde gelen fuar şirketlerinden Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından düzenlenen ISK-SODEX 2008 Fuarı, 8-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Isıtma, soğutma ve iklimlendirme sektörlerinin 2 yılda bir en büyük buluşma adresi olan ISK-SODEX Fuarı'na bu yıl 130'u yabancı toplam 800 firmanın katılması bekleniyor. Fuarın düzenleyicisi Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirtaş, Türkiye'nin jeopolitik konumunun avantaj sağladığını belirterek, "Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın ortasında yer alan Türkiye, ısıtma soğutma, klima ve tesisat cihazları üretiminde AB'nin imalat merkezi oluyor. Giderek artan yabancı yatırımlar da bunun ispatı" dedi.

Yılda 54 milyar doları bulan dünya soğutma ve klima pazarının liderinin ABD olduğunu, ardından Uzakdoğu'nun geldiğini belirten Demirtaş, Türkiye'nin dünya pazarındaki yerini şöyle açıkladı: "Dünyada ABD ve Avrupa pazarları ufak artışlarla büyüyor. En hızlı artış Çin'de görülüyor. Avrupa'da hızlı büyüyen pazar ise Rusya ve Türkiye'dir. Türk Cumhuriyetleri de umut vaat ediyor. Türkiye'nin dünya klima pazarındaki oranı yüzde 2-2.5 kadardır. Avrupa pazar büyüklüğü 2006 yılı için 12.4 milyar euro tahmin edilmektedir. Bu durumda Türkiye, Avrupa pazarının yüzde 12'si kadardır ancak hızla büyümektedir." Türkiye'de iklimlendirme sektörünün yıllardır Türkiye genel büyümesinin 4 misli hızla büyüdüğünü belirten Demirtaş, "Doymamış pazar ve ihracat sayesinde bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. 2008 yılı sektör cirosu, 2007'nin biraz üzerinde gerçekleşebilir. Global ve yerel şartların neler getireceğini hep birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, iklimlendirme sektöründe konumu itibarıyla cazip bir pazar olan ve çevre ülkelere bir imalat merkezi olarak hizmet eden Türkiye'ye günümüzde girmemiş uluslararası oyuncu kalmadığını, ancak sektör içerisinde büyük satın almalar olabileceğini vurguladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın himayesinde, İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSKAV), Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği'nin (TTMD) destekleriyle düzenlenen ISK-SODEX fuarlarının sektöre katkısını Demirtaş şöyle anlattı: "Fuarcılıkta büyüklük ölçüsü metrekaredir ve ISK- SODEX İstanbul Fuarı, metrekare açısından Türkiye'nin en büyük fuarıdır. En büyük fuar olması özelliğinin yanında sektörün buluşma noktası misyonunu de üstlenmiş olan ISK-SODEX, iş potansiyeli ve yerli yabancı katılımcı-ziyaretçi sayısı açısından hem fuarcılık, hem de ekonomi alanında oldukça önemli bir noktadadır." Demirtaş, aralıksız süren turizm yatırımları, beş yıl içerisinde tüm şehre yayılacak olan doğalgaz şebekesinin çalışmaları, endüstriyel yatırımların giderek artması nedeniyle İklimlendirme ve Tesisat Sektörü için potansiyel taşıyan İzmir'de de 9-12 Ekim 2008 tarihleri arasında SODEKS 2008 İzmir Fuarı'nı düzenleyeceklerini de belirtti.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title