Haberler

Işid'in Zulmünden Kaçan Yezidiler İçin Kampanya Başlatıldı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan ve çoğunluğu Yezidilerden oluşan mülteciler için DTK öncülüğünde, HDP’nin bölge milletvekilleri, DBP’li belediye başkanları ve bölgedeki STK’ların içinde yer aldığı bir yardım kampanyası başlatıldı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çoğunluğu Yezidilerden oluşan mülteciler için DTK öncülüğünde, HDP'nin bölge milletvekilleri, DBP'li belediye başkanları ve bölgedeki STK'ların içinde yer aldığı bir yardım kampanyası başlatıldı.

Yardım kampanyası kapsamında oluşturulan koordinasyon Sincar, Mahmur ve Suriye'deki Kürt bölgelerindeki saldırılara karşı ortak karar aldı. Oluşturulan komisyon ile ilgili bir otelde bir araya gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ve Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir komisyon ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mardin Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik ve adeta soykırıma giden bir süreç ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. IŞİD çetesinin saldırılarına maruz kalan Kürtlerin bu özgürlük ve demokrasi mücadelesinde büyük bir direniş gösterdiğini belirten Türk, IŞİD çetelerinin Kürt halkının yaşadığı yerlerde geleceği karatmaya yönelik ciddi saldırılar yaptığını dile getirdi. Bu saldırılar karşısında insan olarak yapabilecekleri çalışmalar için bir araya geldiklerini belirten Türk, "Mardin'de bu koordinasyonu gerçekleştirerek bir dayanışmayı, göç etmek zorunda kalan topraklarından kopmak durumunda kalan ve buraya sığınan insanlarımızla güçlü bir dayanışmayı göstermek zorundayız. Göç etmek zorunda kalan insanlarımızın yer bulma veya onlarla ilgilenmek yalnız yetmez. Burada halkımızın bir ulusal birlik ruhu ile stratejik bir birlikteliği geliştirebilir bir çalışmasının içinde olması gerekiyor. Biz burada hem bu dayanışmayı gerçekleştirmek hem de artık Kürtlerin gerçekleri görmesini sağlamaya yönelik bir çalışmayı başlatıyoruz. Merkezde komisyonlar oluşturduk. Bu komisyonların içinde yer alacak ilçelerimizde ve illerimizde çalışmaları yapacak komisyonları oluşturduk" dedi.

Türk, adeta bir canavara dönüştürülen IŞİD çetesinin bugün sadece Kürtlerin başına bela değil, bütün halkların geleceğini karartmaya yönelik bir anlayışta olduğunu gördüklerini söyledi. Ahmet Türk, "Yani buna destek veren güçlerin başına da yarın bela olacak, bir bela ile karşı karşıyayız. Buradan bütün dünyaya sesleniyoruz. Halkların mazlumların bu beladan kurtulmaları için doğru bir dayanışma artık kaçınılmazdır. Bu sadece Kürtlerin mücadele edeceği bir bela değil, bütün uluslar arası güçlerin, insanım diyenlerin demokrasiyi benimseyen herkesin, her devletin, her kurumun Birleşmiş Milletlerin Avrupa Birliği'nin bu süreci çok doğru okuması görmesi ve insanlık için bu tehlikeyi bertaraf etmesi konusunda da buradan da bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. Bunun artık halkımızın çok iyi okuması ve görmesi gerekir. Bizler başından söylediğimiz gibi sadece bir dayanışma bir yardımlaşmayı değil, meşru bir savunmayı gerçekleştirmekle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN BİRLİK GÜNÜDÜR"

Tüm Kürt siyasetçilerine, Kürt partilerine seslendiğini belirten Ahmet Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün birlik günüdür. Dayanışma günüdür. Meşru savunmayı güçlü hale getirmenin günüdür. ve artık herkes bu bilinçle bugünlere bakmalıdır. Siyasi menfaatlerini parti menfaatlerini öne çıkararak değil ulusal menfaatleri öne çıkaracak bir politikayı bir dayanışmayı bekliyoruz. ve buradan bir çağrıda bulunuyoruz. Bu kaçınılmaz bir şeydir. Biz biliyoruz ki eğer halklarımız meşru savunmasını gerçekleştiremezse kendi yerinde direnişi gerçekleştiremezse inanın ki silahlı gücünüz de olsa başarılı olma şansınız yoktur. Yani burada sivili ile silahlı gücü ile bir dayanışma içinde ve meşru savunma hakkını oluşturma ile karşı karşıyayız. Bizler burada bu kardeşlerimizi misafir etmeye hazırız. Çalışmalarımızı yaptık. Ama gönül isterdi ki bu kardeşlerimiz topraklarından uzak bir noktaya gelmesin. Tabi ki bunu gerçekleştirmek için bunun güvencesi sağlanması lazım. Eğer bugün Dohok'ta, Zaho'da bir kamp oluşturulmak isteniyorsa biz buna karşı değiliz. Ancak bu mültecilerin geleceklerini güvence altına alacak bir kararın ortaya çıkması lazım. Eğer orada bir kamp kurulması düşünülüyorsa biz buna da destek veririz".

"IŞİD 21. YÜZYILIN DECCALI OLARAK ORTADOĞU'DA CİRİT ATIYOR"

Daha sonra IŞİD saldırıları hakkında bilgi veren HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ise, şu anda Ortadoğu'nun cadı kazanına dönüştüğünü söyledi. Irmak, "Kan gölü daha çok Kürtlerin kanı üzerinde büyümeye devam ediyor. ve bu kan bir süre sonra Ortadoğu'daki bütün herkesi yani şu anda tuzu kuru olanları da dahi saracaktır. IŞİD 21 yüzyılın deccalı olarak Ortadoğu'da cirit atıyor. Bazı guruplar bunu destekliyor. Ancak bu ateş herkesi yakar. Şu anda belki Ortadoğu'daki ötekileştirilen etnik guruplar inanç gurupları bu ateş ile yanıyor. Ama kimse zannetmesin ki bu ateş onlara yetişmeyecek. Yarın öbür gün bu ateş onlara da ulaşacak. Yaratılan bu canavar sahibini de elbette ki yiyip yutacaktır. Şu anda bizim oluşturduğumuz koordinasyonda daha çok ulusal birliği ve ulusal cepheyi oluşturmak içindir. Buradan herkese çağrıda bulunuyoruz. Bu koordinasyonda bulunsunlar" ifadelerini kullandı. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Türk Türkiye Işid Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title