Haberler

İsedak 33. Toplantısı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Küresel ekonomi farklı faktörlerden dolayı hala krizlere karşı kırılgan bir yapı sergilemekte. Ancak ülkeler yaşanabilecek krizlerin etkisini güçlü ekonomik politikalar ve iş birliği içerisinde hareket ederek en aza indirebilirler." dedi.

Elvan, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 33. Toplantısı'nın kapanış oturumunu yönetti.

Toplantının kapanış konuşmasını da yapan Elvan, küresel ekonomik aktivitenin, hem gelişmiş hem de yükselen piyasa ülkelerinde güçlendiğini söyledi.

Ülkelerin yapısal politikalara ağırlık vermesi gerektiğine işaret eden Elvan, aksi halde büyümenin sürdürülebilirliğinin eksik kalacağı değerlendirmesinde bulundu.

Elvan, küresel ekonominin farklı faktörlerden dolayı hala krizlere karşı kırılgan bir yapı sergilediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak ülkeler yaşanabilecek krizlerin etkisini güçlü ekonomik politikalar ve iş birliği içerisinde hareket ederek en aza indirebilirler. Ülkeler ve bölgeler ekonomilerinin direncini, sağlam ekonomik politikalar ve etkin iş birlikleri ile güçlendirebilirler. Böylece de krizleri kısa sürede sağlıklı şekilde atlatabilirler. Diğer bir deyişle, kararlı politikalar sayesinde herhangi bir iç ve de dış geçici dalgalanma durumunda büyümenin dinamikleri çok büyük zarar görmeyecektir.

O yüzden bizler güçlü bir uluslararası finansal ve ekonomik altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun da bölgesel ve iç politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Bunu yapmanın arzusundayız. Hiç birimiz kendi kendine yeten bir ülke değiliz, bu yüzden de her zaman ticaretin öneminin farkında olmalıyız."

"Mutlaka tarife ve tarife dışı engellerden uzaklaşmamız lazım"

Ticaret yapmanın önemine dikkati çeken Elvan, ticaretin içinde girişimciliğin de olması gerektiğini söyledi.

"Mutlaka tarife ve tarife dışı engellerden uzaklaşmamız lazım." diyen Elvan, büyümenin anahtar göstergelerinden birinin entegrasyon olduğuna işaret etti.

Bakan Elvan, daha fazla ortak fırsatların kullanılması, bunun da ticaret aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Elimizde önemli araçlar var. Tercihli Ticaret Sistemi'ni kullanarak işlerimizi daha da geliştirebiliriz. Ticaretimizi çeşitlendirmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

Ekonomiyi güçlendirmek için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini belirten Elvan, çeşitli İSEDAK üyesi ülkelerin bu amaçlarını gerçekleştirdiğini, diğer ülkelerin de benzer adımlarla bu amaca ulaşacağını dile getirdi.

"Ulaşımda konteyner taşımacılığı konusuna dikkat etmemiz gerekiyor"

Elvan, emtiaların ve malların ulaşımının, uluslararası tedarik zincirinin içinde, satıcıdan alıcıya düşük maliyetle gerçekleşmesinin ticaret hacmini artıracağına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunun arkasında ulaşımı etkileyen birçok faktör de var. Ulaşımda konteyner taşımacılığı konusuna dikkat etmemiz gerekiyor. Spesifik bazı rotaların bulunması, verimli ulaşım hizmetlerine ulaşmak, bunların da ötesinde ulaşım altyapısını geliştirmemiz gerekiyor. Altyapının ve hizmetlerin kalitesi ekonomik büyümenin temel itici gücüdür. Bunlar ticareti geliştiren en önemli faktörlerdir. Bu alanda atılan adımlar sadece ülkeler arasındaki mesafeleri azaltmayacak ayrıca piyasaları düşük maliyetle birbirine bağlayacaktır."

İSEDAK toplantısı kapsamındaki oturumlarda da tartışılan verimli ulaşım koridorları konusunun öneminin altını çizen Elvan, bu konunun bölgelerin ve ülkelerin birbirine bağlanmasında önemli rol oynadığını, koridorların geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

Toplantı kapsamında kabul edilen bildirgenin, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirten Elvan, gümrük prosedürlerinin de hızlandırılması gerektiğini aktardı.

Bakan Elvan, toplantı kapsamında her ülkenin deneyimlerini birbirleri ile paylaştığını bildirerek, "Tüm delegelere, üye ülkelere değerli katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

33. İSEDAK'ta sınır aşan ulaştırma koridorları alanında Bakanlar Deklarasyonu kabul edildi

Kalkınma Bakanlığından verilen bilgiye göre, bu yılki "Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu"nun konusu "İİT Üyesi Ülkelerde Sınır Aşan Ulaştırma Koridorlarının Geliştirilmesi" olarak belirlenirken, üye ülkelerin ekonomi ve ticaretten sorumlu bakanlarının yanı sıra ulaştırma konularından sorumlu bakanları da toplantıya katılım sağladı.

Kalkınma Bakanı Elvan'ın başkanlığında gerçekleştirilen oturumda üye ülkeler sınır aşan ulaştırma koridorları konusunda kendi deneyimlerini paylaşırken bu bağlamda Bakanlar Deklarasyonu imzalandı.

Öte yandan İSEDAK üyesi ülkeler arasında iş birliğini artırmaya yönelik neler yapılması gerektiği detaylı olarak tartışıldı.

Kapanış oturumunda Azerbaycan, İslam İşbirliği Teşkilatı Çalışma Merkezi Tüzüğü'nü imzaladı.

Oturumda ayrıca gelecek yılki Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunun teması "Ticaretin Kolaylaştırılması: İİT Üyesi Ülkelerde Gümrüklerde Risk Yönetimi Sistemlerinin Geliştirilmesi" olarak belirlendi.

İstanbul'da düzenlenen 33. İSEDAK'ın ikinci gününde Bakan Elvan ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

Elvan, Gambia Ekonomi ve Maliye Bakanı Amadou Sanneh ile Gambia Ulaştırma Bakanı Lamın Ousman Jobe, arkasından da Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Muhammed Al Sadi ile bir araya geldi.

33. İSEDAK Toplantısı Bakan Elvan'ın katılımcı ülke yetkililerini selamlamasının ardından sona erdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title