Haberler

İşadamları 'Vizesiz Avrupa'için Bastırıyor

Türkiye Genç İşadamları Derneği (Tügiad) Başkanı Murat Saraylı, Avrupa Toplulukları Adalet Divanının (Atad), "Vizesiz Avrupa" Konusuna İlişkin Kararıyla İlgili, "Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso ve AB Ülkeleri Devlet Başkanlarına Mektup Yollayarak, Onlardan Hukukun Üstünlüğü İlkesine Uymalarını ve Meşru Haklarımızı Hayata Geçirmeleri İçin Gerekli Adımları Atması İsteyeceğiz" Dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı, Avrupa Toplulukları Adalet Divanının (ATAD), “Vizesiz Avrupa” konusuna ilişkin kararıyla ilgili, “Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso ve AB ülkeleri devlet başkanlarına mektup yollayarak, onlardan hukukun üstünlüğü ilkesine uymalarını ve meşru haklarımızı hayata geçirmeleri için gerekli adımları atması isteyeceğiz” dedi.

ATAD'ın Londra'da açılan davada, Türkler'in AB ülkelerine vizesiz girme hakları olduğunu gösteren 20 Eylül 2007'de verdiği karara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Saraylı, 1972 yılında Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasında imzalanan katma protokolle hizmetlere kısıtlama getirilemeyeceği ibaresine yer verildiğini, ancak 1980'li yıllarda Avrupa'nın vize konusu gibi bazı hakları geriye götürdüğünü söyledi.

Saraylı, Türkiye'nin kurum ve kuruluşlarının vizesiz seyahat gibi kaybettiği haklarını önce tespit etmesi, sonra da geri alması için tüm kamu ve sivil kurumlarını, AB ülkeleri nezdinde gerekli girişimlerde bulunmak üzere ortak çalışmaya davet etti.

1973 yılında çıkarılan “Mevcut Durumu Daha da Geriye Doğru Kötüleştirme Yasağı” kuralına uymayan AB ülkelerinin ortaklık hukukuna ters düşerek Türk vatandaşlarının çeşitli haklarını göz ardı etmeye artık son vermesi gerektiğini ifade eden Saraylı, TÜGİAD olarak Avrupa'ya hukukun üstünlüğünü uygulaması için gerekli demokratik hareketi başlatmayı, Avrupa Komisyonunu göreve davet etmeyi amaçladıklarını vurguladı.

“BU BİR AVRUPA KARŞITI HAREKET DEĞİL”

Saraylı, “Bu bir Avrupa karşıtı hareket değil, bilakis AB'yi içselleştirme hareketidir. Radikal söylemlerden kaçınmalıyız” dedi. Saraylı, kamunun da kendilerin yol göstermeye, far tutmaya muhakkak ihtiyaçları bulunduğunu kaydetti. Murat Saraylı, kazanılmış hakları AB ülkelerinden geri almak için TÜGİAD olarak, Akdeniz Üniversitesi ile birlikte başta Avrupa Komisyonu Başkanı Manuel Barroso ve AB ülkeleri Devlet Başkanlarına mektup yollayarak, onlardan hukukun üstünlüğü ilkesine uygulamalarını ve meşru hakların hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmalarını isteyeceklerini belirtti.

Saraylı, bireysel olarak yapacağı ilk vize başvurusunda ücret ödememeyi talep edeceğini, ücret istemeleri durumunda hukuki yola başvuracağını bildirdi.

İTALYA'NIN 'KORUYUCU MELEK' MODELİ

Bu konuda İtalya'nın başarılı bir model olduğuna işaret eden Saraylı, “Dünyada dışarıya en fazla göç veren ülke İtalya yurt dışında yaşayan vatandaşlarına sosyal bir kurum oluşturmuş. Bu İtalya'daki 'Patronatti”, koruyucu melek modeli. Türkiye'nin de kendi koruyucu meleğini oluşturup, bunu da sivil toplum kuruluşları ile hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Saraylı, bireysel hakların varlığından haberdar olunması için sivil toplum örgütleri, işveren kuruluşları, sendikalar, odalar vasıtasıyla bu konunun gündeme getirilerek bir baskı oluşturulmasını, devletin de liderlik yaparak bu konudaki bilgi havuzlarının kurulması yönünde gerekli desteği vermesini istedi.

TÜGİAD'ın “Vizesiz Avrupa” ve İtalya'daki “Patronatti Modeli” ile ilgili ilk toplantısını 4 yıl önce yaptığını, Hamburg Üniversitesi ile Avrupa'da hak arama toplantıları düzenlediklerini hatırlatan Saraylı, “TÜGİAD bu sürecin olabildiğince parçası olacak” dedi. Bu işten en fazla etkilenenlerin Türkiye içindeki vatandaşlardan ziyade yurt dışındaki vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Saraylı, “Nerede bir Türk varsa, Türkiye oradadır” dedirtecek kurumsal yapının Türkiye'de oluşması gerektiğini söyledi.

KARAR VİZESİZ AVRUPA YOLUNU AÇTI

Akdeniz Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı ve Akdeniz Üniversitesi ile Hamburg Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttükleri Avrupa Çalışmaları Ortak Master Programı Direktörü Doç. Dr. Harun Gümrükçü de Türkiye'nin 1963 tarihli tam üyeliğe dönük üyelik anlaşması (Ankara Anlaşması) ve 1973 yılında yürürlüğe giren katma protokolun Avrupa hukukun bir parçası olduğunu, Avrupa Komisyonunun bu anlaşmaların uygulanmasından sorumlu olduğunu söyledi.

20 Eylül 2007'de ATAD'ın karara bağladığı davanın 13 yıl önce açıldığını ifade eden Gümrükçü, “Davayı biz açmak istemedik, onlar zorladı. Federal Almanya'nın 1995 yılındaki Çalışma Bakanı Türk kökenli Alman işverenlerimize (yanındaki Türk şoförlerin işine son ver) diye yazı yazıyor. İşveren bize geldi. Bakanın yanlış bir tutum içinde olduğunu, dava açmaları durumunda Türkiye'ye en büyük hizmeti sunacaklarını, Katma Protokolün ilgili maddesine göre işverenin hizmet sunumuna engel koyamayacaklarını söyledik Dava bu şekilde başladı” dedi. Meşru hakları hayata geçirmek için mücadele başlattıklarını belirten Gümrükçü “Bu karar Türk halkının yüzde 48'inin vizesiz Avrupa'ya gitmesinin yolunu açtı” diye konuştu.

VİZE PARASI ÖDEYEN DAVA AÇSIN

Soruları da yanıtlayan Gümrükçü, ATAD'ın 2 Ekim'de bir karar daha vereceğini söyledi. Türkiye'de kim hizmet sunuyorsa veya AB ülkelerinden kim hizmet alıyorsa bunların vize sorunun kalmadığına dikkat çeken Gümrükçü, “Öğrenci olabilir, gazeteci olabilir, Gaziantep'teki doktor da İstanbul'daki doktor da olabilir, holding sahibi de olabilir. Orta Ölçekli işveren vize alamıyordu onun sorunu da çözülmüş oldu” diye konuştu.

Gümrükçü, uygulamaya ne zaman geçileceği ile ilgili olarak da, “Çok kısa zamanda olacak. Şu anda iki mahkeme daha yürüyor. Vizeye para ödeyen mahkemeye başvurup tazminat davası açsın...” dedi.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title