Haberler

İş Güvenliği Her Sektörün Sorunu

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından iş güvenliği yeniden gündeme geldi.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından iş güvenliği yeniden gündeme geldi. İş kazalarının en sık göründüğü inşaat sektöründe marka firmalar, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik aldıkları önlemlerle kaza riskini minimuma indiriyor.

Türkiye'de sık sık gündeme gelen ve büyük acıların yaşandığı iş kazaları akıllara "alınan önlemler yetersiz mi kalıyor" sorusunu getiriyor.

İş kazalarının yüzde 10'unun, ölümlü iş kazalarının ise yüzde 31'inin inşaatta meydana gelmesi inşaat sektörünün iş sağlığı ve güvenliği alanında taşıdığı riski gözler önüne seriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre 2014 yılının ilk 4 ayında toplam 396 işçi yaşamını yitirirken, 108 ölümlü kazayla inşaat ve yol yapımı ilk sırada yer aldı.

Sektörün Ankaralı temsilcileri de kazaların önüne geçebilmek için çeşitli önlemler alıyor. Tamamlandığında Ankara'nın en yüksek konut kulesi olacak 185 metrelik One Tower Kule Konut ve AVM projesini hayata geçiren İTO Yatırım'ın ortaklarından Özkan Özçelik, faciada yaşamını yitiren madencilere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Yaşanan kazalardan ders alınmasının önemine değinen Özçelik, "Soma'da yaşananlar iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Sektörlerimiz farklı belki ama yaşanabilecek her türlü ihtimal akıllara getirilerek önlemlerin alınması gerekmekte. One Tower çok yüksek bir inşaat projesi olduğu için normal inşaatlardan çok daha fazla önlem aldığımızı söyleyebilirim. Konuyla ilgili danışmanlık hizmeti aldığımız uzman mühendislerimiz var. Leed (yeşil bina) Gold sertifikasına aday projemizde, bu belge alınırken işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik ciddi detaylar var. İnşaat ilerledikçe önemli noktalara bariyerler koyarak olası kazaların önüne geçiyoruz. Her duruma karşı tedbir aldığımız gibi, inşaatta çalışan personelimize de işe başlamadan önce güvenliğe dair eğitimler veriyoruz" dedi.

"İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN DE KALİTE VE KONFOR"

Ankara'da lüks ve konforun yeni adresi olarak öne çıkan Elit Royal Residence projesini hayata geçiren Elit Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, Soma faciasının son yıllarda yaşanan en büyük acılardan biri olduğunu vurguladı. Yüzlerce maden işçisinin yaşamını yitirdiği olayın iş güvenliği sorununu yeniden gündeme getirdiğini anımsatan Yıldızhan, "İş güvenliği her sektörde sorun haline gelen bir durum. Bu sorunun çözümü de elbette tedbirden geçiyor. Yüksek kalite ve konfor prensibiyle yola çıktığımız Elit Royal Residence projemizde iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili de aynı kaliteyi yansıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"BİZİ TEBRİK EDEN OLDU"

Ankara iş dünyasına yeni soluk getirecek Besa Kule İş Merkezi projesini inşa eden Besa Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci de Soma'da yaşananların tüm Türkiye'yi olduğu gibi kendilerini de derinden üzdüğünü kaydetti.

Yetkililerin her ihtimali araştırması gerektiğinin altını çizen Bezci, şunları söyledi:

"Soma'da yaşanan acı umarız ki son olur. iş kazalarının en çok yaşandığı inşaat sektöründe de faaliyet gösteren bir firma olarak iş güvenliği konusunda ciddi önlemler alıyoruz. Şantiyelerimizin düzenli denetimleri yapılarak raporlandırılıyor. İnsan hayatının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle iş güvenliği konusunda asla tedbiri elden bırakmadan yolumuzda ilerliyoruz."

"ÖNCE TEDBİR"

Mogan gölü ve ODTÜ ormanı manzarasına hakim, Başkent'in en alternatifli konut projesi Uptown İncek'i hayata geçiren LEMA Grup'un ortaklarından Emre Katırcı da Soma'daki maden faciasının tüm Türkiye'yi yasa boğduğunu vurguladı.

Soma'da yaşananların iş güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini bildiren Katırcı, "Maden sektörü gibi ne yazık ki inşaat sektörü de oldukça tehlikeli olarak bilinir. Ancak her ihtimal düşünülürse ve ona göre tedbir alınırsa tehlikeler ortadan kalkar. Bu tür kazaların önüne geçilmesinin en önemli detayı tedbir. LEMA Grup olarak inşa ettiğimiz Uptown İncek'te tedbiri her şeyden önde tutuyoruz. Çalışan her personelimiz bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title