Haberler

İrticayla Mücadele 'Eylem Planı Davası'

"İrticayla Mücadele Eylem Planı" diye adlandırılan belgeye ilişkin görülen davanın 8. duruşması görülmeye başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmada, 30 Nisan 2010’da tutuklanan Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuklu sanıklar Avukat Serdar Öztürk, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım hazır bulundu.

Hakkında yakalama kararı bulunan Bedrettin Dalan ile tutuksuz sanıklar MİT İzmir Bölge Başkanı Özel Yımaz ile Bedrettin Dalan'ın Özel Kalem Müdürü İlhami Ümit Handan ise duruşmaya gelmedi.

İZİNLER NEDENİYLE DİĞER MAHKEMEDEN ÜYE HAKİM GELDİ

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün yıllık izne ayrılması sebebiyle heyete üye hakim Hüsnü Çalmuk başkanlık yapıyor. Üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin de bir süredir yıllık izinde olması nedeniyle 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Beşiktaş Adliyesi'nde görev yapan ikinci heyetinin üyesi hakim Mehmet Faik Saban geçici bir süre için heyette üye olarak görev alacağı öğrenildi. Hakim Faik Saban daha önce Dursun Çiçek'e 2'ye 1 oyla tahliye kararı veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde de geçiçi olarak görev almıştı.

Öte yandan dduruşma savcısı Nihat Taşkın'da bir süre önce yıllık izne ayrılmıştı. Bugünkü duruşmada mahkemede mübaşir olarak görev yapan Aydın Arslan da izinde olduğu için görev almadı.

"MAHKEMENİZ ALDATILMIŞTIR"

Duruşmada, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Ufuk Akkaya'nın savunmasının alınmasına geçildi. Akkaya, savunmasının iki cümleden oluştuğunu belirterek, "Birincisi, Başbakan Erdoğan ve bazı AKP'lilerin ses kayıtlarının bilgisayarımdan çıktığı gerçek dışı bir iddiadır. İkinci olarak ise söz konusu ses kayıtlarını ben yayınlamadım. Resmi belgelerde nasıl tahrifat yapıldığını size ispatlayacağım. İddialar asılsızdır. Mahkemeniz soruşturma savcıları tarafından aldatılmıştır" dedi.

DALAN’A MÜEBBET VE 22,5 YIL

Hakkında yakalama emri olan Bedrettin Dalan'ın, “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteniyor.

ÇİÇEK’E MÜEBBET VE 15 YIL

Hasdal Cezaevi’nde tutuklu olan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in, “Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

ÖZTÜRK’E 54, AKKAYA’YA 55,5 YIL

Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan Avukat Serdar Öztürk'ün, “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, devletin savaş imkanlarının tehlikeye sokulması, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 27 yıldan 54 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Yine Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Ulusal Kanal istihbarat şefi Ufuk Akkaya'nın “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma hile ile alma, çalma, kayda alınan konuşmaların basın, yayın yoluyla yayınlanması" suçlarından 27 yıl 3 ay'dan 55,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

MİT'Çİ ÖZEL’E 15 YIL-

İddianamenin, tutuklu sanıklarından Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım'ın “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma ve hile ile çalma" suçlarından 27 yıldan 57 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede Bedrettin Dalan'a operasyon konusunda bilgi verdiği öne sürülen MİT İzmir Bölge Başkanı Özel Yılmaz, Dalan'ın özel kalem müdürü İlhami Ümit Handan'ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5'şar yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor..

Cem TURSUN - İSTANBUL DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title