Haberler

Irkı Bozulmasın Diye Keçilerine Gözü Gibi Bakıyor

Trabzonlu üretici Mehmet Atmaca, süt ve döl verimi yüksek olduğu için geçen yıl Hollanda'dan getirttiği saanen keçelerini, ırkı bozulmasın diye Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin de desteğiyle suni tohumlama ile korumaya çalışıyor Atmaca: "Saanen ırkı saf bir keçiden günlük 3 4 kilogram süt alınabilir.

MELTEM YILMAZ - Trabzonlu üretici Mehmet Atmaca, geçen yıl Hollanda'dan getirdiği saanen keçilerinin ırkını suni tohumlama ile korumaya çalışıyor.

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı olan Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu Karadeniz'de Çiftlik Keçisi Yetiştiriciliği" projesi kapsamında 3 yıl önce Çukurçayır Mahallesi'nde yaklaşık bin 500 metrekare alanda ağıl oluşturup keçi yetiştirmeye başladığını söyledi.

Doğu Karadeniz'de keçi yetiştiriciliğinin yaygın olmadığını belirten Atmaca, tarım arazileri kısıtlı olan ve hayvancılıkta son yıllarda düşüş yaşayan bölgeyi keçi yetiştiriciliğiyle canlandırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Hayvancılığın geçmiş yıllarda bölgedeki ailelerin geçim kaynağı olduğunu ancak sosyal, ekonomik nedenler sonucu bölgede yaşanan göçlerin hayvancılığı olumsuz etkilediğini öne süren Atmaca, bu noktada hem insan gücü hem de çevrenin coğrafi yapısından dolayı çiftlik keçisi yetiştiriciliğinin önemli bir yatırım haline gelebileceğini düşündüklerini söyledi.

Bu konuda köylülere örnek olmak, küçük çiftlik sahipleri ile iş adamlarını keçi yetiştiriciliği konusunda organize edip, büyük çiftliklerin kurulmasının önünü açmak istediklerini anlatan Atmaca, şöyle devam etti:

"Keçi sütü, içerik açısından anne sütüne en yakın süttür. Sütün ekonomik değeri, keçinin hızlı üremesi, beslenmede büyükbaş hayvancılığa göre çok daha düşük maliyet gibi pek çok konu, bizleri keçi yetiştiriciliğine yönlendirdi. Bu konuda üniversitelerin de desteğiyle çok geniş araştırmalar yaptık. Hem bölgemizin coğrafi konumu hem de iklimine en uygun ırkın saanen olduğuna karar verdik. Saanen ırkı keçiler süt verimi, laktasyon süresi, sütündeki yağ oranı, döl verimi ve bulunduğu çevreye kolay uyum sağlaması açısından avantaj sağlıyor."

Bu nedenle geçen yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayının ardından Hollanda'dan saanen ırkı 100 keçi getirttiğini anlatan Atmaca, şunları ifade etti:

"Türkiye'de yüksek süt verimine sahip saf saanen keçisi bulmak zor olduğu için ithalata yöneldik. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum ve arkadaşlarının desteğiyle suni tohumlamayla ırkın saflığını koruyup, süt verimini üst düzeyde tutmaya ve çiftliğimizi büyütmeye çalışıyoruz. Saanen ırkı saf bir keçiden günlük 3-4 kilogram süt alınabilir. Irkın saflığını koruyamazsak süt verimi gittikçe düşer. Bu ırkta ikiz yavru olasılığı yüksektir."

Atmaca, suni tohumlama ile kaliteli damızlık yetiştirip bölgenin saf saanen ırkı damızlık hayvan ihtiyacını da karşılamayı amaçladıklarını dile getirdi.

-Günlük keçi sütü kullanılması için çalışıyorlar

Karadeniz'de daha önce böyle bir çiftlik olmadığını söyleyen Atmaca,  "Günlük keçi sütü kullanılması için çalışıyoruz. Bu kapsamda uzun vadede ihracat yapmayı planladık. 5 yıllık orta vadeli programlarımız var. Şu an günlük keçi sütü üretimimiz yaklaşık 250 litredir. Sütü marketlere ve dondurma sektörüyle uğraşanlara veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Atmaca, 1 litre keçi sütünün 6-7 liradan satıldığını belirterek, "Keçi sütü faydalı olduğu kadar maliyeti de çok yüksek. Bu maliyeti düşürmek istiyoruz. Bu sayede insanlar keçi sütünden daha fazla yararlanabilir" dedi.

Keçi sütü kullanımına yönelik bölge insanında algı oluşturmak istediklerini de vurgulayan Atmaca, "Köylerde artık inek kalmadı, bir keçi ile 4 kişilik bir ailenin süt ihtiyacı çok rahat karşılanabilir. Bakımı, hizmeti ve beslenmesi büyükbaş hayvana göre çok kolaydır" diye konuştu. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Ege Üniversitesi Mehmet Atmaca Hollanda Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title