Haberler

Son dakika haber... Tahran, Belçika mahkemesinin İranlı diplomat hakkında verdiği 20 yıl hapis cezası kararını kınadı

Güncelleme:

Son dakika haberi: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Belçika mahkemesinin İranlı diplomat Asadullah Asadi hakkında verdiği 20 yıl hapis cezası kararını kınayarak bunu resmi olarak tanımayacaklarını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Belçika mahkemesinin İranlı diplomat Asadullah Asadi hakkında verdiği 20 yıl hapis cezası kararını kınayarak bunu resmi olarak tanımayacaklarını bildirdi.

Hatibzade, İran Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, İranlı diplomata verilen 20 yıl hapis cezası nedeniyle Belçika hükümetine tepki gösterdi.

Belçika ve bazı Avrupa ülkelerinin, İran muhalifi örgütlerin oluşturduğu algı operasyonlarının etkisi altında kalarak böyle kararlar verdiğini savunan Hatibzade, Asadi'nin tutuklanması, yargı süreci ve mahkeme kararının yasalara ve 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Mahkumiyet kararını kınayan Hatibzade, "Belçika mahkemesinin kararını resmi olarak tanımıyoruz. İran, mümkün olan diplomatik ve hukuki yollarla Asadi'nin hakkını savunma ve uluslararası taahhütleri ihlal eden hükümetlere karşı cevap hakkını saklı tutuyor." ifadelerini kullandı.

Belçika'da bir mahkeme, Fransa'daki muhalif İranlıların 2018'de yaptığı toplantıya bombalı saldırı planlamak suçlamasıyla yargılanan İranlı diplomat Asadullah Asadi'yi 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

İran'ın Avusturya'da görevli diplomatı Asadi ile birlikte 3 kişi, İran'daki yönetime muhalif Halkın Mücahitleri Örgütünün önde gelenlerine yönelik terör saldırısı planlamaktan suçlu bulunmuştu.

Asadi, Almanya'da bulunduğu sırada gözaltına alınmış ve saldırı planının yapıldığı belirtilen Belçika'ya iade edilmişti. Asadi'nin dışında 3 İranlının daha yargılandığı dava, Anvers kentinde görülüyordu.

İranlı diplomat suçlamaları reddederek duruşmalara katılmadı. Asadi, avukatı aracılığıyla diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu için Belçika'da yargılanmasına karşı çıkıyordu.

İranlı diplomat, Anvers'te yaşayan İran kökenli bir çiftle birlikte saldırıyı planlamakla suçlanıyordu. Belçika savcılığı, Asadi'nin bomba yapımında kullanılan malzemeleri temin ettiğini savunuyordu. İranlı çiftin arabasında zaman ayarlı bomba bulunduğu ve etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı.

Asadi hakkındaki davayla ilk kez İranlı bir diplomat AB üyesi bir ülkede yargılanmış oldu. Fransa, Asadi'nin İran istihbarat çalışanı olduğunu iddia ediyor. İran ise Asadi hakkındaki iddiaları reddediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Belçika Fransa İran Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title