Haberler

İran, Yeni Yaptırım Kararına Karşı Çıktı

İran, Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Temsilcisi Javier Solana'yla Yapılan Görüşmenin Başarısızlıkla Sonuçlanmasının Ardından Tahran'a Yeni Yaptırımlar Uygulanması Kararına Karşı Çıktı.

İran, Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Temsilcisi Javier Solana'yla yapılan görüşmenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Tahran'a yeni yaptırımlar uygulanması kararına karşı çıktı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Birleşmiş Milletler'in (BM) getireceği yeni yaptırımların İran'ın nükleer çalışmalarını durduramayacağını belirterek, "Eğer dünya güçleri İran'ın haklarını elinden almaya kalkarsa, kararlar ve yaptırımlar anlamsız kalacaktır" diye konuştu. Hüseyni, Solana ve İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili'nin görüşmelerinin karşılıklı şikayetlerle sonlandığını hatırlatarak, bunun sonucunda verilecek yeni yaptırım kararına karşı olduklarını

vurguladı.

Javier Solana, Londra'da gerçekleşen toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "5 saatlik görüşmeden daha fazlasını beklemiştim, ama hayal kırıklığıyla sonuçlandı" demiş, Tahran ise bir dahaki görüşmeye "yeni fikirlerle" geleceğini açıklamıştı. Celili ise Tahran'a dönüşünde, İran'ı suçlayan açıklamaları önemsemediklerini, İran'ın taleplerini kabul edip etmemenin "karşı tarafa" kaldığını söylemişti.

Görüşme, İran'ın nükleer silah üretimi yapmasını sağlayabilecek uranyum zenginleştirme çalışmalarından vazgeçmemesi üzerine gerçekleşmiş, Tahran ise çalışmalarını barış amaçlı gerçekleştirdiğini ve bunun doğal hakkı olduğunu savunmuştu. AB görüşmesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından cumartesi günü Paris'te bir araya gelen İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya temsilcileri, İran'a yeni yaptırımlar uygulanması için çalışmaya karar vermişti. Fransız yetkililer, Batılı ülkeler, Çin ve Rusya

arasında sağlanacak uzlaşma sonucunda gelecek haftalarda yeni yaptırım kararlarının verileceğini belirtti.

Hüseyni, Celili'nin yeni yaptırım kararlarını tartışmak ve Rusya'nın desteğini almak üzere Moskova'ya gideceğini duyurdu.

(AFP-PNR-PNR-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title