Haberler

İran -Türkiye -Avrupa Doğal Gaz Boru Hattında Sona Doğru

İran, Türkiye ve Avrupa Doğal Gaz Boru Hattının İnşasına Yakında Başlanacağı Bildirildi.

İran, Türkiye ve Avrupa doğal gaz boru hattının inşasına yakında başlanacağı bildirildi.

İran Petrol Bakanlığı, İran doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına taşıyacak 600 milyon avroluk projenin yakın bir gelecekte hayata geçirileceğini açıkladı.

420 kilometrelik hattın İran için öncelikli önem arz ettiği kaydedildi.

Hattın İran-Türkiye kısmı Bazargan sınır kapısında birbirine bağlanacağı belirtilirken, bu proje ile Türkiye'ye daha fazla doğal gaz verileceği ifade edildi.

İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri, geçtiğimiz haftaki açıklamasında Türkiye'ye doğal gaz ihracatını artırmak ve yeni bir hattın yapımı için taraflar arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini bildirmişti.

Pars Petrol ve Gaz Şirketi Genel Müdürü Ali Vekili ise "Güney Pars'taki 22., 23. ve 24. doğal gaz fazlarında yapılacak arama ve üretim için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile görüşmelerimiz devam ediyor. ABD karşı çıkmasına rağmen müzakerelerin yakın bir gelecekte anlaşma ile sonuçlanacağını umuyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye ve İran'ın 13 Temmuz 2007'de Ankara'da imzaladıkları mutabakat zaptı, iki ülke arasında ortak enerji yatırımını, İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledilmesini, Türkmenistan doğal gazının İran-Türkiye güzergahını izleyerek Avrupa pazarına sunulmasını ve petrol ticaretindeki işbirliğinin artırılmasını öngörüyor.

Mutabakat zabtı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve İran adına dönemin Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh tarafından imzalanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title