Haberler

    İran: Saatler İçerisinde Nükleer Programa Döneriz

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yönelik ilave yaptırım kararı alması halinde ülkesinin nükleer programına yeniden döneceğini dile getirdi.

    İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yönelik ilave yaptırım kararı alması halinde ülkesinin nükleer programına yeniden döneceğini dile getirdi.

    Bu geri dönüşün saatler içerisinde olabileceği tehdidinde bulunan Ruhani, mecliste düzenlenen 12'nci dönem bakanlarının güvenoyu oturumunda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

    "Amerikan yönetimi eğer geçmişteki deneyimleri tekrar etmek ve baskı siyasetine dönmek niyetindeyse, İran çok kısa zamanda, haftalar ya da aylar değil belki de saatler içerisinde programına geri dönecektir. Bu geri dönüş, müzakerelerin başlamasından öncekine nazaran çok daha gelişmiş bir seviyede olacaktır"

    İran'ın, nükleer anlaşmayı, dünya ülkeleriyle iş birliği ve güven ortamının tesisi için iyi bir fırsat olarak gördüğünü belirten Ruhani, ülkesinin, anlaşmadan doğan şartlara bağlı olduğunu vurguladı.

    ABD Başkanı Donald Trump, bu ay başında, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımlar içeren yasa tasarısını onaylamıştı.

    Tasarının İran'a yönelik bölümü "İran'ın İstikrar Bozucu Aktiviteleriyle Mücadele Yasası" başlığını taşıyor.

    ABD Dışişleri, Savunma, Hazine Bakanları ve Ulusal İstihbarat Direktörünün, İran'ın istikrar bozucu faaliyetlerine karşı bir strateji geliştirmesi direktifini veren yasa, ülkenin balistik füze programına karşı yeni yaptırımlar getirmesini içeriyor.

    İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRCG) yönelik ek yaptırımlar ve silah ambargosu içeren tasarı, IRGC ile bağlantılı tüm kişilerin yaptırım listesine alınmasını sağlıyor.

    Ayrıca, ABD'nin İran'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle yeni yaptırımlar getirmesini öngören tasarı, ülkede tutulan ABD vatandaşları hakkında Kongreye düzenli rapor verilmesini zorunlu kılıyor.

    İran ise balistik füze programının nükleer anlaşmaya aykırı olmadığını savunarak yeni yaptırımlara tepki göstermişti.

    Auteur:

    Tags: Gepost: 15 augustus 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    İran Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title