Haberler

"Türkiye ve İran İlişkileri Stratejik Bir Öneme Sahip"

Güncelleme:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bölgedeki refah için Türkiye ve İran ilişkileri stratejik bir öneme sahip." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bölgedeki refah için Türkiye ve İran ililşkileri stratejik bir öneme sahip" dedi.

İran İslam Devrimi'nin 35. yıl dönümü Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli'nin ev sahipliği yaptığı resepsiyona, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan ve diplomatik misyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, resepsiyonun açılışında, İran ve Türkiye arasında köklü bir ilişki olduğunu belirterek, "İki ülke arasındaki ilişki bütün bölgeyi etkileyen bir ilişki. Bunun sonuçları geniş coğrafya için son derece önemli. Bölgedeki refah için Türkiye ve İran ililşkileri stratejik bir öneme sahip" dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin, özellikle son 10 yılda büyük gelişmeler kaydettiğine dikkati çeken Yılmaz, "Son dönemlerde ekonomik ilişkilerimizde önemli adımlar atıyoruz. Ancak bu, yeterli değil. Potansiyelin altında bir ticaret yapıyoruz. Bu yıl inşallah İran'la ticaret hacmimizin arttığını göreceğiz. Özellikle iş dünyamızı birbirleriyle görüştürerek, daha fazla ticaret yapacağız" ifadesini kullandı. Yılmaz, "Gelecekte bütün islam coğrafyasında halka dayalı yönetimlerin olmasını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yılmaz, yargı kararlarının kalkınma ile ilişkisinin olduğunu da ifade ederek, "Yargı kararları, yatırımının öngörülebilirliğine engel olmamalıdır. İyi bir piyasa ekonomisi, iyi bir yargı sistemi ile gerçekleşir" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da İran ve Türkiye'nin bölgenin iki güçlü ülkesi olduklarını belirterek, iki ülke arasındaki doğalgaz ve petrol alışverişinin devam etttiğini aktardı.

- Kararlılık vurgusu

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bigdeli ise "İslam inkılabı, küresel emperyalizm tarafından 30 yılı aşkın bir süredir uygulanan onca baskıya ve sınırlamalara rağmen bugün küresel barış ve adalet çizgisiyle her zamankinden daha güçlü adımlarla ve kararlılıkla ilerlemektedir" diye konuştu.

Bigdeli ayrıca 2013 yılının Türkiye ve İran için çok verimli geçtiğini kaydetti.

-cevdet yılmaz

Kaynak: AA / Güncel

Cevdet Yılmaz Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title