Haberler

İran'ın Simnan eyaletindeki Selçuklu minareleri tarihi günümüze taşıyor (2)

Güncelleme:

İran'ın kuzeyindeki Simnan eyaletine bağlı Damgan kentinde geceleri kervanlara yol göstermek amacıyla inşa edilen Tarihane ve Mescid Camisi minareleri, Selçuklu mirasının İran'daki önemli eserleri olarak dikkatleri çekiyor.

İran'ın birçok bölgesinde derin izler bırakan Selçuklu mimarisi; camiler, kervansaraylar, burçlar, kümbetler ve minarelerde varlık bulmaya devam ediyor.

Simnan eyaletindeki Damgan kentinde inşa edilen iki kılavuz minare de Selçuklu'nun asırlara meydan okuyan görkemli mimarisini günümüze taşıyan eserler olarak öne çıkıyor.

Adını Damgan kent merkezindeki Mescid Camisi'nden alan birinci kılavuz minare, hicri 5'inci yüzyıla tarihleniyor. Gazneliler zamanında inşa edilen Mescid Camisi'nin batı avlusu o dönemin mimari özelliklerini barındırıyor. Minare ise daha sonra uzun yolculuk yapan kervanlara geceleri yol göstermek amacıyla inşa edilmiş.

Geniş sütunlar dönemin mimari tarzını yansıtıyor

Kentteki Selçuklu mirası ikinci minare ise adını İran'ın en eski İslam dönemi ibadethanelerinden Tarihane Camisi'nden alıyor.

İslam öncesi Sasaniler zamanında Zerdüştlerin ateş tapınağı olarak kullanılan Tarihane, bölge halkının İslamiyet'i kabul etmesinden sonra bölgedeki ilk camilerden biri oluyor. Toprak kerpiçlerden yapılan tarihi Tarihane Camisi'nin içinde kerpiçlerin dik örülmesiyle inşa edilen geniş sütunlar dönemin mimari tarzını yansıtıyor.

Her iki minarenin uzunluğu 26 metre ve içlerinde 86 basamak bulunuyor. Minarelerin üstünde kufi yazıyla yazılmış ayetler ve onları inşa eden Muhammed oğlu Bahtiyar'ın ismi yer alıyor.

Minareler kervanlara yol gösteriyordu

Minarelerin bulunduğu bölge ipek ve baharat güzergahı olduğu için bugün hoparlörlerin yer aldığı minarelerin en tepesinde geceleri yakılan meşaleler ve gündüzleri çıkarılan dumanlarla kervanların yolunu kaybetmemesi sağlanıyordu.

İran'ın önemli tarihi eserlerinden biri olan Mescid Camisi'nin altında, zamanında hangar olarak kullanılan bölüm de günümüzde caminin bir parçası olarak kullanılıyor ve cuma günleri burada namaz kılınıyor.

Mescide dönüştürülen hangardaki sütunlar çapraz şekilde akustik sistemle inşa edildiği için sütunlara yaslanarak çıkarılan en ufak bir ses bile çaprazındaki sütunda işitilebiliyor.

İran'da Damgan'ın yanı sıra Loristan, Kirman ve İsfahan gibi kentlerde de kervanlara yol göstermek amacıyla yapılan ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan kılavuz minarelere rastlamak mümkün.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title