Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

WASHINGTON (AA) – Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran'ın nükleer programı üzerine yürütülen müzakerelerde mart ayı sonuna kadar bir çerçeve anlaşmanın tamamlanması şansının en iyi ihtimalle "hala yüzde 50- yüzde 50" olduğunu söyledi.

WASHINGTON (AA) – Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İran'ın nükleer programı üzerine yürütülen müzakerelerde mart ayı sonuna kadar bir çerçeve anlaşmanın tamamlanması şansının en iyi ihtimalle "hala yüzde 50- yüzde 50" olduğunu söyledi.

Earnest, günlük basın brifinginde, İran ile yürütülen müzakerelerde 31 Mart tarihine kadar bir çerçeve anlaşmasında uzlaşılması ile ilgili bir soru üzerine, yönetimin ay sonuna kadar bir anlaşmanın tamamlanması şansını "hala yüzde 50-yüzde 50" olarak gördüğünü kaydetti. Earnest, "En iyi ihtimalle yüzde 50-yüzde 50 ve belirlenen tarihten önce bir anlaşmaya ulaşılması ihtimali noktasında daha önce belirttiğim bu olasılık değişmedi" ifadesini kullandı.

-"Anlaşmaya varmak için yeterli bir fırsat"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Enerji Bakanı Earnest Moniz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Wendy Sherman'ın da aralarında bulunduğu Amerikalı müzakere ekibinin İsviçre'deki görüşmelerine önümüzdeki hafta başında da devam etme ihtimalinin olduğunu belirten Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın da İran'ın nükleer silah elde etmesini ortadan kaldırmayacak hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söylediğini hatırlattı.

Earnest, ay sonuna kadar bir anlaşmanın sağlanmaması durumunda yönetimin son tarihi yeniden uzatmak isteyip istemediğine yönelik sorulara ise doğrudan yanıt vermekten kaçındı. Earnest, "Mart'ın sonunun kesin son tarih olduğunda net olduk, çünkü bu müzakereler bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu, bir anlaşmaya ulaşmak için yeterli bir fırsat olmalı" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, 5+1 ülkelerinin liderlerine gönderdiği mektuptan haberdar olduklarını ve mektubun Lozan'da görüşmeleri takip eden ekibe ulaştığı bilgisini veren Earnest, Obama'nın da mektubun içeriğinden bilgisi bulunduğunu anlattı.

-Yemen'deki operasyonlar

Earnest'e Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğünde Husilere karşı başlatılan operasyonların nükleer müzakereleri etkileyip etkilemediği de soruldu.

Yemen konusunun müzakereleri etkilememesi gerektiğini belirten Earnest, "Çünkü ABD'nin İran ile ihtilaflı konularının listesi çok uzun. İran'ın bölgede istikrarı bozan eylemleri, dünya üzerinde terörü desteklemesi, Amerikalıları haksız yere tutuklamaları... İran'ın tutumlarına yönelik kaygılarımızı içeren uzun bir listemiz var" açıklamasında bulundu. Earnest, ancak, şu anda İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye odaklanmış durumda olduklarının altını çizdi.

İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeni turu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı arasında dün İsviçre'nin Lozan kentinde yeniden başlamıştı. Kerry ve Zarif öncülüğünde, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde 31 Mart tarihine kadar bir çerçeve anlaşmasında uzlaşılması öngörülüyor.

İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, 31 Mart'a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedeflenen müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Josh Earnest Beyaz Saray John Kerry İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title