Haberler

İran Heyeti Kars'ta Tarihi Yerleri Gezdi

Türkiye ile İran Arasındaki Sınır Güvenliğinin Artırılması Amacıyla Iğdır'da Yapılan Toplantıya Katılan İran'ın Maku ve Çaldıran Valileri, Kars'taki Tarihi ve Turistik Yerleri Gezdi. İran'ın Maku Valisi Sefer Aseri, Amaçlarının İki Ülke Arasındaki Barış ve Güvenlik İlişkilerini Yeniden Canlandırmak Olduğunu Söyledi.

Türkiye ile İran arasındaki sınır güvenliğinin artırılması amacıyla Iğdır'da yapılan toplantıya katılan İran'ın Maku ve Çaldıran Valileri, Kars'taki tarihi ve turistik yerleri gezdi. İran'ın Maku Valisi Sefer Aseri, amaçlarının iki ülke arasındaki barış ve güvenlik ilişkilerini yeniden canlandırmak olduğunu söyledi.

İran'ın Maku Valisi Sefer Aseri ile Çaldıran Valisi Muharrem Rızai, Maku 2. derecede Hudut Komiseri Albay Hamdi Yusufi'nin de aralarında bulunduğu 20 kişilik İran heyeti, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki Gürbülak Sınır Kapısı'ndan giriş yaptıktan sonra Iğdır'a geldi. Türkiye ile İran'ın sınır güvenliğinin artırılması amacıyla Iğdır'da düzenlenen toplantıya, İran heyetinin yanı sıra Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar ve Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı ile Iğdır ve Ağrı'daki yetkililer katıldı.

Toplantının ardından Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı'nın teklifi üzerine Kars'a gelen İran heyeti, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden'i makamında ziyaret etti. Bir süre Vali Erden'le görüşen heyet, daha sonra tarihi Kars Kalesi'ni gezdi. Kalenin içinde bulunan eski Osmanlı Tuğralı topuyla yakından ilgilenen heyet, kalenin zirvesine çıkarak fotoğraf çektirdi.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Maku Valisi Sefer Aseri, İran'ın Türkiye'ye sınır olan iki ilin valisi ile Türkiye'nin İran'a sınırı bulunan Ağrı ve Iğdır'a gelerek valilerle görüştüklerini söyledi. Daha sonra tarihi yerleri gezmek için Kars'a geldiklerin ifade eden Aseri, Kars'taki tarihi ve kültürel yerleri gördüklerini ve bu yerleri çok beğendiklerini belirtti. İran ve Türkiye'nin iki müslüman ülke olduğunu da kaydeden Aseri, "Türkiye ve İran, kültürleri ve tarihleri birbirine benzeyen iki

ülkedir. Buradaki gayemiz, iki ülke arasındaki barış ve asayiş ilişkilerini yeniden canlandırmaktır. Bunun da diğer ülkelere örnek olacağını umut ediyoruz" dedi.

Daha sonra camiye çevrilen 12 Havariler Kilisesi ile yanında bulunan Evliya Camisi içindeki Hasan Harakani Türbesi'ni ziyaret eden heyet, daha sonra Kars'tan ayrıldı. Heyet, akşam saatlerinde Gürbülak Sınır Kapısı'ndan İran'a geri dönecek.

(BA-İRT-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title