Haberler

İran Dolarla Petrol Satmayı Bıraktı

İran Yönetimi, Dolarla Petrol Ticaretini Tamamen Durdurduğunu Açıkladı. İşte İran'ın Doları Tamamen Terketme Gerekçesi:

İran yönetimi, dolarla petrol ticaretini tamamen durdurduğunu açıkladı.

İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, Öğrenci Haber Ajansına (İSNA) yaptığı açıklamada, geçen yıl, petrol ticaretinin dolar dışındaki dövizlerle yapılmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Petrol satışında dolardan başta euro olmak üzere değerli dövizlere yöneldiklerini belirten Nozeri, artık petrol ticaretinde doların “tamamen silindiğini” söyledi. Nozeri, dolardaki aşırı değer kaybı ve güvensizliğin, petrol ihracatı yapan ülkeleri buna “mecbur” bıraktığını kaydetti.

İran olarak son Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında, petrol satışında güvenli bir dövizin kullanılmasını önerdiklerini ifade eden Nozeri, bunun için kurulan komisyonun gelecek toplantılarda konuya ilişkin görüşünü açıklayacağını belirtti.

Mevcut üretimiyle, dünyanın en büyük dördüncü, OPEC üyeleri arasında ise ikinci büyük petrol üreticisi durumunda olan İran, son iki yıldır dolarla petrol satışını sürekli azaltıyor.

İran Milli Petrol Şirketi (IOC) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ali Hatibi, iki ay önce, petrolün yüzde 65'ini euro, yüzde 20'sini yen ile sattıklarını bildirmiş, geri kalan miktarı da değerli dövizlerle satacaklarını belirtmişti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da doları “değersiz bir kağıt parçası” olarak nitelendirmiş ve OPEC üyelerini petrol satışında dolardan vazgeçmeye çağırmıştı. ABD karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez de Ahmedinejad'a destek vermişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title