Haberler

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Beyrut'ta

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin dış aktörlerin müdahalesi olmadan gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin dış aktörlerin müdahalesi olmadan gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Zarif, akşam saatlerinde geldiği Beyrut'ta Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile bir araya geldi.

Düzenlediği basın toplantısında, temaslarını değerlendiren Zarif, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Avn'a, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran halkının tebriklerini ilettiğini belirterek, " Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin herhangi bir dış aktörün müdahalesi olmadan gerçekleşmesi bizi sevindirdi. İki buçuk yıl süren krizin çözülmesi tüm Lübnanlılar için bir zaferdir." dedi.

Zarif, ziyaretinin, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediğinin altını çizerek, "İran ve Lübnan'ın iki ortak düşmanı var, tekfirciler ve İsrail. Bu konu Lübnan ve İran'ı birleştiren bir unsur. Başkalarının toprağını işgal eden siyonist oluşum, herkes için bir tehdit. Sahip oldukları nükleer silahlarıyla tüm dünyayı tehdit ediyorlar." diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığında Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile düzenlediği ortak basın toplantıda da Zarif, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yapıcı ekonomik iş birliğine olanak sağladığını belirterek, Lübnan ile İran'ın ekonomik ve ticari seviyedeki ortak çıkarlarının ufkunun çok geniş olduğunu söyledi.

Bakan Basil ise İsrail ve terörizmle mücadele konusunda verdikleri destekten dolayı İran'a teşekkür ettiğini aktararak, "Bu ziyaretin siyasi sorunlardan kurtulan ve bu hastalıklarını tedavi etme evresine giren Lübnan için özel bir önemi var." dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere ilişkin değerlendirmesinde, ülkesi ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerin mükemmel seviyeye ulaşmasını beklediklerini bildiren Basil, İran'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırıldığını anımsatarak Lübnanlı yatırımcılara bunu fırsata dönüştürmeleri çağrısı yaptı.

İranlı Bakan'a Beyrut ziyaretinde iş adamları, yatırımcılar ve sanayicilerden oluşan geniş bir heyet eşlik ediyor.

Lübnan'da iki buçuk yıl süren krizin ardından geçen hafta mecliste düzenlenen oturumda General Mişel Avn Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı seçilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Beyrut Lübnan İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title