Haberler

İran'dan 'Ortak Askeri Güç' Önerisi

ABD ve Avrupa Birliği ile Nükleer Programı Nedeniyle Gerginlik Yaşayan İran, Basra Körfezi Ülkelerine, Bölgedeki Güvenliğin Artırılması İçin "Ortak Askeri Güç" Kurmayı Önerdi.

ABD ve Avrupa Birliği ile nükleer programı nedeniyle gerginlik yaşayan İran, Basra Körfezi ülkelerine, bölgedeki güvenliğin artırılması için "ortak askeri güç" kurmayı önerdi.

Yarı resmi Fars ajansının bildirdiğine göre, resmi temaslar için 2 gündür Tahran'da bulunan Umman üst düzey askeri heyeti bugün, İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar ile görüştü.

İran'ın dış siyasetinin bütün ülkelerle, özellikle komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurulması olduğunu söyleyen Neccar, Körfez ülkelerine, "bölge güvenliğinin artırılması, kaçakçılık ve terörle mücadele için" ortak askeri güç kurulmasını önerdi. Bölgesel güvenliğin artırılmasının bölge ülkelerinin işbirliğine bağlı olduğunu vurgulayan Neccar, "Yabancı güçler bölgedeki kaynakları yağmalamak ve kendi uzun vadeli emellerine ulaşmak için bölge ülkelerini İran'dan korkutarak uzaklaştırmak istiyorlar" dedi ve Körfez ülkelerinden bu tehditlere aldırmamalarını istedi.

Neccar, "İran'ın askeri alandaki bağımsız ve yerel teknolojisini" Umman ve diğer Körfez ülkelerine aktarmaya da hazır olduğunu belirtti.

İran Savunma Bakanı, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılmasını da Körfez ülkeleriyle ilişkilerde "dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Körfez ülkeleri zirvesine katılan ilk İran Cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad, dün zirvede yaptığı konuşmada, Körfez ülkelerinin, bölgesel güvenlik ve ekonomik anlaşmalara varılmasına yönelik çalışmalar yürütmesi gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title