Haberler

İran'dan ABD ve İsrail'e Terörizm Suçlaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Kuzey Irak'taki Olaylarda ABD ve İsrail'in Rolü Olduğunu İddia Etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Kuzey Irak'taki olaylarda ABD ve İsrail'in rolü olduğunu iddia etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Tahran'da bugün düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında ülke, bölge ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Teröristlerin Kuzey Irak'taki faaliyetleriyle ilgili bir soruyu cevaplayan Hüseyni, "İsrail'in, Kuzey Irak'taki olaylarla irtibatı var. Buradaki terörist gruplar ABD güçlerince eğitiliyor ve silahlandırılıyor" dedi.

Hüseyni, İsrail'in İran'a hava saldırısı tehditleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu rejimi, tehditlerinden de küçük görüyoruz. Böyle bir tehdide başvurulması halinde İsrail, tahmin bile edemeyeceği ağır bir cevap ile karşı karşıya kalacak."

İran-ABD müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hüseyni, Irak halkı ve devletine yardımcı olacak her türlü girişimi desteklediklerini belirterek, müzakereler için Irak makamlarının talepte bulunduğunu hatırlattı. ABD'nin de resmi talepte bulunması halinde gerekli değerlendirmeyi yapacaklarını ifade eden Hüseyni, muhtemel müzakerenin yine büyükelçiler seviyesinde olacağını kaydetti. Hüseyni, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yapılan müzakerelerin ve işbirliğinin devam edeceğini

bildirdi.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sorunu çözmek için konsorsiyum teklifinde bulunmasını değerlendiren Hüseyni, "Uranyum zenginleştirme ile ilgili farklı planlar olması olumlu bir durum. Ancak yeni planlar yerine Ajans ile yapıcı, olumlu bir şekilde devam eden müzakere ve işbirliği desteklensin" diye konuştu.

Irak'taki ABD güçlerince tutuklanan İranlılardan 2'si diplomat 9 kişinin serbest bırakılmasını da değerlendiren Hüseyni, bu konuda ABD ile herhangi bir pazarlık yapılmadığını belirtti. Hüseyni, ABD'nin elindeki diğer 3 diplomat da dahil tüm İranlı tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Hüseyni, Interpol'un 5 İranlıyı kırmızı bülten ile arama kararını da İsrail lobisinin baskıları sonucu alınmış siyasi bir karar olarak değerlendirdi.

Sözcü Hüseyni, İran'da yaklaşık bir ay önce kaçırılan Japon turistin hayatta olduğunu ve kurtarılması için çalışmaların çok yönlü olarak devam ettiğini kaydetti.

Hüseyni, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin Salı günü İran'a resmi bir ziyaret düzenleyeceğini haber verdi.

(SS-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title