Haberler

İran'daki Protestolar Nereye Gidiyor

İran'da Protesto Gösterilerinin, 1999 ve 2003'teki Gösterilerden Farklı Olarak, Olayları Başka Bir Yöne Kaydırabilecek Özellikler Gösterdiği Belirtiliyor.

İran'da seçimleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın büyük farkla kazanmasının ardından başlayan protesto gösterilerinin, 1999 ve 2003'teki gösterilerden farklı olarak, olayları başka bir yöne kaydırabilecek özellikler gösterdiği belirtiliyor.

TAHRAN'DA 30 YIL SONRA AYAKLANMA

BBC'nin eski Tahran muhabiri Jim Muir'in değerlendirmesine göre, Tahran'ı sarsan gösteriler görünüşte o yıllardaki sokak çatışmalarına benziyor.

O zaman olduğu gibi, kızgın ve hayal kırıklığına uğramış, değişiklik umutları boşa çıkmış binlerce kişi sokaklara döküldü ve güvenlik güçleriyle çatışıyor.

SON GÖSTERİLER OLAYLARI BAŞKA YÖNE KAYDIRABİLİR

1999 ve 2003'teki olaylara, İslami rejimi ciddi olarak sarsacak milyonlarca kişi değil, binlerce kişi katılmıştı. Ancak olaylar 10 gün sonra sert baskı altında hiçbir şey elde edilememişti.

Şimdiki gösterilerin akıbetinin de aynı olup olmayacağı sorusunu ortaya atan BBC'nin eski Tahran temsilcisi, belki de aynı olacağını, ancak son gösterilerin olayları başka bir yöne kaydırabilecek temel farklılıklar gösterdiğini belirtiyor.

1999 VE 2003 OLAYLARI SINIRLIYDI

Muir'in değerlendirmesine göre, değişim ve reform isteğindeki çok sayıdaki İranlının genelde duyduğu hayal kırıklığı aynı olsa da, o zamanki gösteriler siyasi tabakayla bağlantısı olmayan, tabandan gelen sınırlı olaylardı. Birbiriyle bağlantısı pek yoktu ve kendilerini destekleyecek siyasi bir araçtan mahrumdu.

SİYASİLER GÖSTERİLERDEN UZAK DURMUŞTU

1999 ve 2003'teki her iki olay da, gösteriler Tahran üniversitesindeki olaylarla başlamış ve sokaklara taşmıştı. Bunlar o zamanki ABD yönetimi tarafından açıkça teşvik edildiğinden, reformcu İranlı siyasiler "hain" olarak damgalanmaktan korktukları için gösterilerden uzak durmuşlardı.

Ancak son protestolarda durumun çok farklı olduğu tespitinde bulunan Muir'e göre, bu gösteriler İran sistemi içindeki üst düzey politikacıları kapsayan belli haksızlıklara tepki olarak doğdu.

BU KEZ TABANIN HİSSİYATI İLE SİYASİ KADEME BİRLEŞİYOR

Pazartesi günkü gösteri, önceki gösterilerden farklı olarak, hükümetin yasağına rağmen yüz binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Bu gösteri, yetkililerin ciddi sonuçlara yol açmadan dağıtamayacakları kadar büyüktü.

Son gösteriler tabanın hissiyatını ve siyasi kademeyi bir araya getiriyor, bu özelliği onu önceki protestolardan ayırıyor ve bu da muhalefeti İslami sistemin kalbine taşıyor.

PROTESTOLARIN LİDERİ

Bu seferki protestoların lideri 1999'un reformcu öğrenci liderleri değil, başbakanlık yapmış deneyimli bir politikacı. Çatışmanın merkezindeki adam, önemsiz bir kimse değil, 1981-1989 arasında başbakanlık yapmış Mir Hüseyin Musevi... Musevi'nin destekçilerinden biri de kuruluşundan beri İslam Cumhuriyeti'nin temel direklerinden olan, 1980-1997 arasında iki kez cumhurbaşkanlığı yapmış olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani.

Musevi ayrıca, iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmış reformcu Muhammed Hatemi tarafından da destekleniyor.

Seçimlerin yenilenmesi talebi Musevi'nin yanı sına Hatemi ve seçimde kaybeden diğer aday, yine rejimin temel direklerinden biri olan Muhsin Rızai'den de geldi.

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Kum'daki ulema da dahil, katı muhafazakarların tümü tarafından da desteklenmiyor. Ahmedinejad'ın büyük destek aldığına inanılan kurumlar Devrim Muhafızları ve gönüllü milis kuvvetleri Besic. Ancak Ahmedinejad popülist ekonomik ve siyasi politikalarla yoksullar arasında büyük destek sağladı.

OLAYLARIN GİDİŞATI

BBC'nin eski Tahran muhabirine göre, yine de neler olup biteceği gösterilerin tırmanıp tırmanmayacağına, yetkililerin bunlara sert karşılık verip vermeyeceğine, Anayasayı Koruyucular Konseyinden ne sonuç çıkacağına bağlı.

Dini lider Ayetullah Hamaney, olayların tırmanmasını engellemek için, sonuçların gerçek ve adil olduğu konusunda kaybedenlerle onların destekçilerini ikna etmenin yolunu arayabilir veya belki de Ahmedinejad'ı frenlemek ve bir şekilde politikalarını sulandırmak suretiyle muhalifleri yatıştırma yoluna gidebilir.

AP'NİN DEĞERLENDİRMESİ: CİDDİ BİR HAREKETE DÖNÜŞEBİLİR

Associated Press'in (AP) değerlendirmesine göre de, son gösterilerin yönetim değişikliğine yol açabilecek ciddi bir harekete dönüşmesi olasılığı bulunuyor. Daha imkan dahilindeki bir olasılıksa, böylesi bir sonucu bertaraf etmek için, mollaların şimdiye kadar destekledikleri Ahmedinejad'ı saf dışı etmeleri veya zayıflatmaları. Ancak bunun olması için protestoların sürmesi ve daha da önemlisi diğer şehirlere de yayılması gerekiyor.

Musevi'nin bizzat İslami rejime meydan okuyup okumayacağı veya bunu isteyip istemeyeceği bilinmiyor. Kendisi devrimin bir ürünü ve geçmişte reformcu olarak bilinmiyordu. Şu anda ise birçok kişinin beklediğinden çok ileri gitti.

Oyların bir kısmının tekrar sayılmasını kabul etmek suretiyle mollaların taviz vermesinin, mollaların en azından bir kısmının protestoların tırmanmasını engellemek istediğini gösterdiği belirtiliyor.

MUSEVİ: "MASKARALIĞA SON VERİLMELİ"

Musevi şimdiye kadar İslami rejime doğrudan tehdit oluşturmasa da, gösteride halka hitap ederken, "Bu şaşırtıcı maskaralığa son verilmesi, aksi halde halkın hükümete ve sisteme güveninin kalmayacağını" söylemişti.

MOLLALARA KARŞI BU GÖSTERİ, İRAN'DA BİR İLK

İran'ın devrim sonrası tarihinde protestocuların hiç bu kırmızı hattı geçip iktidardaki mollalara karşı gösteri yapmadıklarına dikkat çekiliyor.

Bu yapılırsa, mollaların, reformculara siyasi tavizler vermek veya kargaşanın daha tehlikeli bir safhaya gelmesini izlemek arasında güç bir karar vermeye zorlanacağı belirtiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title