Haberler

İran'daki ABD Büyükelçiliği'nin Basılmasının Yıldönümü

İran'daki ABD Büyükelçiliği'nin Basılmasının Yıldönümü Nedeniyle Geniş Katılımlı Gösteriler Düzenledi.

İran'daki ABD Büyükelçiliği'nin basılmasının yıldönümü nedeniyle geniş katılımlı gösteriler düzenledi.

ABD'nin Tahran Büyükelçiliği binasının İranlı öğrencilerce 4 Kasım 1979'da basılmasının yıldönümü nedeniyle ülke genelinde geniş katılımlı gösteriler düzenlendi. Söz konusu olay münasebetiyle "Dünya Müstekbirleriyle Mücadele Günü" ve "Öğrenci Günü" ilan edilen İran'da, ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin katılımıyla yapılan gösterilerde ABD ve müttefikleri protesto ediliyor.

On binlerce öğrencinin katıldığı Başkent'teki gösterilerde ABD ve İsrail'i lanetleyen göstericiler, "Kahrolsun ABD", "Kahrolsun İsrail", "Bush yargılansın" yazılı İngilizce pankart ve dövizler taşıdı. İsrail ve ABD bayraklarını yakan öğrenciler, insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle ABD Başkanı George W. Bush'un yargılanmasını talep ettiler. Öğrencilerin, İngilizce ve Farsça "Nükleer enerji vazgeçilmez hakkımızdır" yazılı pankart taşıması da dikkat çekti.

İran Eğitim Bakanı Mahmud Ferşidi ve İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi de gösterilere katılarak konuşma yaptılar.

ABD'nin iktisadi, kültürel ve askeri tehditleri karşısında uyanık olunması gerektiğini söyleyen Purmuhammedi, ABD tehditlerinin milli birlik ve beraberlik ile etkisiz hale getirilebileceğine işaret etti.

Gösterilerin sonunda tüm öğrenciler adına okunan bildiride, bölge ve dünya barışının sağlanmasının uluslararası öncelikli mesele olduğu vurgulandı. Bildiride zorba güçlerin savaşçı ve işgalci politikalarına karşı mücadele edilmesi gerektiği belirtildi.

İranlı öğrenciler, "casus yuvası" diye adlandırdıkları ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ni 4 Kasım 1979'da basarak elçilik personelinin bazılarını 444 gün süreyle rehin almışlardı.

(SS-CY-CY-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title