Haberler
BBC

İran'da Protestolar: Öğrencilere 'Önleyici Gözaltı'

İran'da Aralık ayının son günlerinde ekonomik sorunları protesto etmek için başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen protestolarda, 90'ı üniversite öğrencisi olmak üzere 1000'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İran'da Aralık ayının son günlerinde ekonomik sorunları protesto etmek için başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen protestolarda, 90'ı üniversite öğrencisi olmak üzere 1000'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Reformcu milletvekili Mahmoud Sadeghi, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, gözaltına alınan öğrencilerin çoğunun protestolara katılmamış olduğunu söyledi. Sadeghi öğrencilerden 58'inin Tahran'daki üniversitelerden olduğunu ve birçoğunun evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındığını duyurdu.

Milletvekili Farid Mousavi ise öğrencilerin "tedbir" olarak gözaltına alındığını, kısa süre ardından serbest bırakılacaklarını açıkladı.

Tahran Üniversitesi, gözaltına alınan öğrencilerin belirlenmesi için bir komite kurulduğunu açıkladı.

28 Aralık'ta başlayan gösterilerde en az 21 kişi hayatını kaybetti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada rejim karşıtı protestoların sürdüğü İran'da "fitnenin" bittiğini, isyancıların da yenildiğini söylemişti.

Ancak dün gece başkent Tahran ve bazı diğer kentlerde hem hükümet karşıtı, hem de hükümete destek veren yeni gösterilerin yapıldığı haberleri geliyor.

Rana Rahimpour, BBC Farsça

"İran'da 'önleyici gözaltılar' çok sık görülen bir durum değil. Bazı öğrenciler protestolarda yer almamış olsa bile, hükümet bu öğrencilerin olası etkisinden korkuyor.

Tarihi olarak üniversiteler İran'da muhalefetin merkezlerindendir. 1999'daki hükümet karşıtı gösteriler, reformcu bir gazetenin kapatılması üzerine üniversite öğrencileri tarafından başlatılmıştı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, son 10 günde gözaltına alınanların yüzde 90'ı 25 yaşın altında. Teknolojiye hakim, daha fazla özgürlük ve iyi bir ekonomi isteyen genç kuşak karşısında hükümetin korkuya kapılması sürpriz değil."

İran devlet televizyonu ise Cumartesi günü yapılan hükümete destek gösterilerinin görüntülerini yayınladı. Göstericilerin "Amerika'ya, İngiltere'ye, İsrail'e ölüm" sloganları attığı duyuluyor.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin çağrısıyla İran'daki protestoları görüşmek üzere acil olarak toplanmıştı. Ancak ABD'nin bu adımı BMGK'da beklediği desteği görmedi.

BBC

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title