Haberler

İran'da Polis ve Göstericiler Çatıştı, Trafiği Durduran Kalabalık Caddeyi Ateşe Verdi

Güncelleme:

Başkent Tahran ve birçok şehirde sokaklara dökülenler, dini lider Hamaney aleyhine sloganlar attı. Bazı kentlerde polis ve göstericiler çatıştı.

Protesto gösterilerinin bir haftayı doldurduğu İran'da, Tahran yönetimi eylemlerin sona erdiğini ilan etse de muhalifler dün gece yine sokaklara çıktı. Muhalifler, büyük bir gösterinin düzenlendiği Sanandaj'da can kayıpları olduğunu bildiriyor.

TRAFİĞİ DURDURAN KALABALIK CADDEDE ATEŞ YAKTI

Başkent Tahran'da 'Kahrolsun Hamaney, referandum umudumuz' sloganları yüksledi. Şiraz'da polis ve göstericiler çatıştı, trafiği durduran kalabalık ana caddede ateş yaktı.

POLİSİ KOVAN PROTESTOCULARIN VİDEOSU SOSYAL MEDYADA

Huzistan'a bağlı Dezful'da yüzlerce insan gösteri yaptı, bir polisi kovan protestocuların videosu sosyal medyada yayınlandı.

HAMANEY ALEYHİNE DLOGANLAR ATTILAR

Luristan eyaletinde sokağa çıkanlar dini lider Ayetullah Hamaney aleyhine sloganlar attı.

Türkiye sınırına yakın Urumiye'de büyük bir kalabalık gösteri yaptı. Yine aynı bölgedeki Kirmanşah'ta da protestolar vardı.

Hamedan kentinde çekilen bir video, sokaklarda sivil milislerin protestoları engellemek için beklediğini gösteriyor.

28 Aralık 2017'de gösterilerin başladığı ve bugüne kadar en az 21 can kaybının olduğu ülkede, bugün cuma namazı sonrasında da yeni protestolar olabilir. Şimdiye kadar gözaltına alınanların sayısı ise 1000'den fazla.

DEVRİM MUHAFIZLARI SAHAYA İNDİ

İran Devrim Muhafızları, polisin gösterileri bastırırken yetersiz kalması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu duyurdu. Yerel kaynaklar, devrim muhafızlarının şimdiden üç kentte konuşlandırıldığını aktarıyor. Bu kentler Hamedan, İsfahan ve Luristan

İran'da resmi polis güçlerinin yanı sıra rejimin sivil kuvvetleri olan Besic milisleri de toplumsal olaylarda sahneye çıkıyor.

Devrim Muhafızları, Çarşamba günü yaptığı açıklamada isyanın bastırıldığını ilan etmişti ancak son gösteriler bu açıklamayı doğrulamıyor.


KRİTİK TOPLANTI BUGÜN

Başından beri gösterileri destekleyen ABD, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Toplantı, Türkiye saatiyle akşam saatlerinde gerçekleşecek.

İran'ın müttefiki Rusya'nın muhtemel bir yaptırım kararını veto etmesi bekleniyor.

ABD'DEN İRAN ŞİRKETLERİNE YENİ YAPTIRIM

ABD hükümeti, beş İran şirketine yeni yaptırımlar getirdi. Balistik füze programını desteklemekle suçlanan şirketler Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center ve Shahid Shustari Industries.

ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu beş şirketin halihazırda yaptırım altında bulunan Shahid Bekari Endüstri Grubu tarafından kontrol edildiğini savunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Washington'daki diğer yetkililer, İran'daki protestocuların arkasında olduklarını birçok kez yineledi. Başkan Trump, ABD'nin zamanı gelince göstericilere açık şekilde destek vereceğini Twitter mesajıyla açıkladı.

TAHRAN: BİR CIA AJANI BAŞLATTI

Tahran yönetimi ise hayat pahalılığına karşı başlayıp rejim aleyhtarı bir çehreye bürünen protestoları ABD ve İsrail'in çıkardığını savunuyor. Hamaney, düşman ülkelerin para, silah ve ajanlarla ülkeyi karıştırdığını söyledi.

İran Başsavcılığı, resmi açıklamasında bir CIA ajanının başlattığı ölümcül protestoların İsrail ve Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini belirtti.

Ülkede muhalif gösterilere karşı rejim yanlıları da iki kez sokağa inip gövde gösterisi yaptı.

DALGA DALGA YAYILDI

İran'ı sarsan protestolar, ülkenin ikinci büyük kenti Meşhed'de başlamıştı. Hayat pahalılığını protesto için 28 Aralık Perşembe günü başlayan gösteriler, Cuma günü 12 şehre birden yayılmış ve rejim karşıtı bir renge bürünmüştü.

Tahran yönetimi, protestocuların organize olduğu sosyal medya uygulamalarını erişime kapattı. Ülkede en çok kullanılan uygulama, Telegram. Nüfusun yarısının WhatsApp benzeri uygulamayı kullanarak haberleştiği biliniyor.

BİR TABU YIKILDI

Reuters haber ajansı, protestolar sırasında ülkede bir tabunun yıkıldığını bildiriyor. Takestan şehrindeki protestocular ülkeyi 1925 ile 1941 arasında yöneten Rıza Pehlevi'yi öven sloganlar atarak bir tabuyu devirmiş oldu. Pehlevi hanedanlığı 1979 İslam devrimiyle yıkılmıştı.

BİLEK GÜREŞİNİ KAZANDI AMA...

Ezeli düşmanı Suudi Arabistan'la Ortadoğu'da girdiği bilek güreşini Suriye ve Irak'ta kazanan İran, halihazırda Yemen'de Şii Husilere destek veriyor. Üçüncü yılını doldurmak üzere olan savaşta Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyon Husilere hava saldırıları düzenliyor.

Dış politikada bunlar yaşanırken, dünyanın en kapalı rejimlerinden birine sahip ülkede ekonomi alarm veriyor. 3 milyon 200 bin işsizin bulunduğu İran'da bazı temel gıdaların fiyatları son dönemde neredeyse yarı yarıya arttı.

P5+1 ülkeleriyle nükleer anlaşmaya imza atan Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin yaptırımlarından 2015 yılında kurtuldu ancak henüz bu sokağa yansımış değil.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Ayetullah Hamaney Tahran İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title