Haberler

İran'da çekirge istilası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Güneybatı Asya Yaban Hayatıyla Mücadele Komisyonu temsilcisi Keith Cressman, İran'da 50 yıldan bu yana görülmemiş çekirge istilasının yaşandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Güneybatı Asya Yaban Hayatıyla Mücadele Komisyonu temsilcisi Keith Cressman, İran'da 50 yıldan bu yana görülmemiş çekirge istilasının yaşandığını belirtti.

İran Ziraat Bakanlığı'na ait internet sitesine göre, başkent Tahran'daki Zirai Mücadele Kurumu binasında düzenlenen "Çöl Çekirgesi Afetiyle Mücadele" konulu oturumda konuşan Cressman, "İran'da bu düzeyde çekirge istilası 50 yıldan bu yana görülmemiş. Bu bir afettir." dedi.

Çöl çekirgesi ile mücadelenin oldukça zor ve masraflı bir iş olduğuna değinen Cressman, bu sorunu yaşayan ülkelerin işbirliği yapmalarının çok önemli olduğunun altını çizdi.

- "Çekirge istilası, İran'dan Pakistan ve Hindistan'a yönelecek"

Cressman, "Bir iki aya kadar İran'da yeni bir çöl çekirgesi istilasına şahit olacağız. Bir süre duraklamanın ardından istila İran'dan Pakistan ve Hindistan tarafına yönelecek. Bu ülkelerdeki su ve hava şartları göz önüne alındığında çekirge sürüsü, Sistan-Beluçistan eyaletinden tekrar İran'a girecek." ifadelerini kullandı.

İran Zirai Mücadele Teşkilatı Başkanı Dr. Muhammed Rıza Dergahi ise çekirge istilasından İran'ın güneyindeki Arap ülkelerini sorumlu tuttu.

Dergahi, "İran'da çekirge istilasının birinci sebebi, bölgede yaşanan iklim değişikliğidir. İkinci sebebi ise, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Yemen ve Umman gibi ülkelerin çekirgeyle gerekli mücadeleyi yapmamalarıdır." dedi.

8 eyalette çekirgeyle mücadele

Öte yandan İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Tarım Sektörünün Risklerini Azaltma ve Kriz Yönetimi Genel Müdürü Mahmud Musevi, ülkenin güneyindeki 8 eyalette 400 bin hektarda çekirgeyle mücadele yapıldığını söyledi.

Musevi, "Ülkenin güneyindeki 8 eyalette 400 bin hektar alanda çekirgeyle mücadele edilmiştir. Bu mücadelenin yüzde 85'i Kirman, Sistan-Beluçistan, Hürmüzgan ve Buşehr gibi eyaletlerde gerçekleştirilmiştir." bilgisini paylaştı.

Tarım Sektörünün Risklerini Azaltma ve Kriz Yönetimi Genel Müdürü Musevi, yaklaşık 2 ay daha sürmesi planlanan mücadelenin 700 bin hektara yayılmasının ön görüldüğünü kaydetti.

İran'da hava sıcaklığının artmasının ardından geçtiğimiz günlerde ülkenin güney ve güneybatı kesimlerindeki tarım alanlarında çekirge istilası görülmüş, çekirgeler, geçen hafta başkent Tahran'ın güney bölgelerine kadar ulaşmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İran Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title