Haberler

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Kabil Ziyareti

Afganistan'ın Başkenti Kabil'de Temaslarını Sürdüren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Güçlü Bir Afganistan Görmek İstediklerini Belirterek, Yardımlarının Süreceğini Söyledi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de temaslarını sürdüren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, güçlü bir Afganistan görmek istediklerini belirterek, yardımlarının süreceğini söyledi.

Beraberinde İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki'nin de bulunduğu kalabalık bir heyetle gelen İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı sarayında resmi törenle karşılandı. Ziyarette iki ülke arasında, ziraat, güvenlik, sanayi, madencilik, terörle mücadele ve uyuşturucuyla mücadele konularında anlaşma imzalandı. Ayrıca Afganistan Devlet Başkanı Karzai ve Ahmedinecad, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için bir anlaşma imzaladı. Yaklaşık 1 saat baş başa görüşen ikili,

görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçti.

Toplantıda ilk olarak söz alan Afganistan Devlet Başkanı Karzai, "İran hükümeti Bonn Anlaşması'ndan sonra, uluslararası camiayla beraber Afganistan'a yardım sözü verdi. O günden bu güne de ülkemize bir çok alanda yardım etti; özellikle terörle mücadele, altyapı, güvenlik, kültürel alanlarda. Afganistan ve İran, iki dost ve kardeş ülkedir. Biz, aynı coğrafyada tek dil, din ve kültüre sahibiz. İran, Afganistan'ın kalkınmasına büyük katkılarda bulundu. Bugün de gördüğünüz gibi bir çok anlaşmaya imza attık.

İnşallah bu anlaşmalar, Afganistan'ı daha iyi bir geleceğe taşır. İnanıyoruz ki bu anlaşmalar bir başlangıçtır. Afgan halkı, İran halkına yardımların dolayı minnettardır" dedi.

Afgan halkından övgüyle bahseden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise, "İran hükümeti, tüm siyasi gücüyle Afganistan hükümeti destekliyor ve her zaman Afganistan'ın yanındadır. İran hükümeti ve halkı, Afganistan'a her türlü yardımı yapmaya hazırdır ve yapacaktır da. Çünkü Afgan ve İran halkları kardeştir. Bu kardeşliği buraya gelişimizde de gördük. İran devleti, güçlü, refah içinde ve emniyetli bir Afganistan istiyor. Çünkü güçsüz ve güvenliğin olmadığı bir Afganistan, ilk önce İran'a zarar verir. İran,

komşusunun uluslararası camiada hak ettiği yeri almasına yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

Taliban'a yardım edip etmediklerini sorulması üzerine ise Ahmedinecad, "İran her türlü teröre karşıdır. Terörle mücadelede Afganistan'ın yanındayız. Komşu ülkeler bir araya gelerek Afganistan'a yardım etmeli. Terörü dalından değil kökünden yok etmeliyiz. Çünkü şu anda teröre karşı verdiğimiz mücadele, ağacı dalından budamak gibi; ama biz bunu kökten yok etmek istiyoruz. Çünkü biz güçlü bir Afganistan istiyoruz" yanıtını verdi.

(AG-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title