Haberler

İran: Batı ile Anlaşma Olasılığı Hala Masada

Uranyumu Yüzde 20 Düzeyinde Zenginleştirme Çalışmalarını Başlattığını Açıklayarak Batı'nın Tepkisini Çeken İran, Bu Ülkelerle Bir Nükleer Yakıt Değişim Anlaşmasına Varma Olasılığının Hala Masada Olduğunu Açıkladı.

Uranyumu yüzde 20 düzeyinde zenginleştirme çalışmalarını başlattığını açıklayarak Batı'nın tepkisini çeken İran, bu ülkelerle bir nükleer yakıt değişim anlaşmasına varma olasılığının hala masada olduğunu açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İngilizce yayın yapan resmi Press TV'de yer alan açıklamasında, "anlaşma hala masada" dedi. Salihi, yakıt takasının İran topraklarında yapılması şartını yineledi.

Müzakereleri yürüten Batılı ülkeler grubu ise düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumun İran dışına gönderilmesini, bunun dışarıda zenginleştirilerek, tıbbi amaçlar için çalışan bir nükleer reaktörde kullanılmak üzere bu ülkeye geri gönderilmesini öneriyor. Salihi ise İran'a ait, düşük düzeyde zenginleştirilmiş nükleer yakıtın BM Atom Enerjisi Kurumu gözetiminde İran'da depolanarak, dışarıdan yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt gelinceye kadar bekletilmesini, ardından takasın yapılmasını istediklerini ifade etti.

Salihi, bu şekilde dışarıdan zenginleştirilmiş uranyum sağlanması halinde, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretimini durduracaklarını ifade etti. Salihi, "yüzde 20 düzeyinde zenginleştirme çalışmalarını, Batılı ülkeler, tıbbi amaçlı reaktör için bu yakıtı vermeleri reddettikleri için başlattık" diye konuştu.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title