Haberler

İran-ab Müzakerelerinin 4. Turu Yakında Yapılacak

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın Yakın Bir Gelecekte Bir Araya Geleceği Bildirildi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın yakın bir gelecekte bir araya geleceği bildirildi.

Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Rusya'yı ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, burada yaptığı açıklamada, İran-AB müzakerelerinin İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana arasında gelecek hafta ya da yakın bir zamanda yapılacağını söyledi. Rice, Solana'nın İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını talep edeceğini ifade etti.

İran nükleer enerji faaliyetlerini askıya alma, yavaşlatma ya da durdurma gibi bir durumun söz konusu olamayacağını defalarca açıklamıştı.

Solana'nın Kasım ayı ortalarında doğru İran hakkında hazırlayacağı raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne sunması bekleniyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan oluşan Konsey'in daimi üyeleri ile Almanya, İran'a karşı ağırlaştırılmış yeni yaptırım kararı için Solana'nın ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) önümüzdeki ay sunacakları raporları bekliyor.

Söz konusu 5+1 ülkeleri, daha önce BM Güvenlik Konseyi'nde İran aleyhine iki yaptırım kararı almışlardı. Rusya ve Çin, ağırlaştırılmış yeni yaptırım kararına karşı çıkıyor.

İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin ele alındığı İran-AB müzakerelerinin ilk turu, Türkiye'nin girişimiyle 25 Nisan 2007'de Ankara'da Laricani ve Solana görüşmesi ile başlamıştı. Taraflar arasındaki ikinci tur ise İspanya'nın başkenti Madrid'de 31 Mayıs ve 1 Haziran 2007 tarihlerinde, üçüncü tur da Portekiz'in başkenti Lizbon'da 23 Haziran 2007'de yapılmıştı.

(SS-CY-CY-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title