Haberler

İran'a Yaptırım Tasarısının Oylaması Pazartesi'ye Ertelendi

BM Güvenlik Konseyi'nde Bugün Ele Alınması Beklenen İran'a Karşı Yeni Yaptırımlar İçeren Üçüncü Karar Tasarısının Oylaması Pazartesi Gününe Erteledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde bugün ele alınması beklenen İran'a karşı yeni yaptırımlar içeren üçüncü karar tasarısının oylaması pazartesi gününe erteledi.

Karar tasarısını konseye sunan İngiltere ve Fransa'nın, tasarının oybirliğiyle geçmesini sağlamak amacıyla oylamayı erteledikleri öğrenildi.

Konseyin 5 daimi üyesi, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısıyla ilgili olarak geçici üyeler Libya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Endonezya ve Vietnam'ın çekinceleri olduğu biliniyor.

Bu ülkeler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan gelen son raporların, ülkenin örgütle işbirliği yaptığını gösterdiğine dikkat çekiyor ve böyle bir dönemde İran'ı cezalandırmanın yanlış mesaj göndereceğini savunuyor.

Yaptırımların Güvenlik Konseyi'nden mümkün olan en geniş destekle geçmesini isteyen ABD, İngiltere ve Fransa şimdi bu ülkeleri ikna etmeye çalışıyor.

Daimi üyeler, İran'a karşı Aralık 2006 ve Mart 2007 tarihlerinde iki ayrı kararı oybirliğiyle kabul eden BM Güvenlik Konseyi'nin, üçüncü karar tasarısını da oybirliğiyle kabul etmesini istiyor.

Yeni yaptırımlarda bazı İranlı şirket ve yöneticilere seyahat yasağı ve mali kısıtlamalar getiriliyor; diğer ülkelerden de İran'la ticaret yapan şirketleri ihracat kredisi ya da başka yöntemlerle desteklememeleri isteniyor.

Amerikan istihbarat örgütleri de geçen Eylül'de yayımladıkları raporda İran'ın nükleer silah edinme programını büyük olasılıkla 2003 yılında durdurduğunu açıklamıştı.

(BBC-İB-İB-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title