Haberler

Iraklılar Suriye'de Dizi Çekimi Yapıyor

Irak'ın, Osmanlı Döneminde Yaşayan Tanınmış Şairi Maruf El Rasafi'nin Hayatını Konu Alan Dizi Çekimi Suriye'de Başladı. Iraklı Sanatçılar, Ülkelerindeki Şiddet ve İstikrarsızlık Nedeniyle Dizi Çekimlerini Suriye'de Yaptıklarını Söylüyor.

Irak'ın, Osmanlı döneminde yaşayan tanınmış şairi Maruf El Rasafi'nin hayatını konu alan dizi çekimi Suriye'de başladı. Iraklı sanatçılar, ülkelerindeki şiddet ve istikrarsızlık nedeniyle dizi çekimlerini Suriye'de yaptıklarını söylüyor.

20 bölümden oluşan dizinin çekimlerini Suriye'de gerçekleştiren Iraklı sanatçılar, teröre maruz kalan Irak kültürünü yaşatmak istediklerini söyledi. Iraklı sanatçılar ayrıca Amerika'nın Irak işgalini reddettiklerini ve Amerikan yönetiminin Irak'a demokrasiyi getireceği yolundaki iddialarına inanmanın mümkün olmadığını belirtti.

Dizinin başrol oyuncusu Cevat Şekerci yaptığı açıklamada, "Ben yabancı güçler ve Amerika'nın Irak'taki varlığına karşıyım. Amerikan güçleri Irak'a girdikten sonra ülkeyi cehenneme çevirdi. Her gün onlarca Iraklı ölüyor. 9 milyon Iraklı fakirlik sınırının altında yaşıyor. Amerikan işgalinde bugüne dek 1 milyondan fazla Iraklı hayatını kaybetti. Amerika'nın insancıl amaçlar ve demokrasiyi sağlamak için Irak'a geldiğine inanmak mümkün değildir. Bu dizide canlandırdığım Maruf El Rasafi adlı Iraklı şair özgür

yaşadı. Klasik bir şair değildi. Rasafa, yaşadığı dönemde İngiliz güçlerinin Irak'taki varlığına karşıt bir tavır sergiledi. İstanbul'da yaşaması ve Türk bir bayanla evlenmesine rağmen Osmanlı'nın Irak'taki varlığına da karşıydı. Aynı zamanda Irak'taki tüm yabancı güçlerin çekilmesi ve Irak'ın bağımsızlığını istedi. Bu dizi sosyal, siyasi ve ekonomik açıdan Irak tarihinin önemli bir sürecini ele alıyor. Kısacası şair Rasafi'nin şiiri ve hayatından kesitler aldık" dedi.

Yönetmen Erkan Cihad ise, "Suriye'de Iraklı tanınmış şair Rasafi'nin hayatını anlatan dizinin çekimini yapıyoruz. Şairin yaşadığı 1912 ile 1945 yıllarına denk gelen süreci siyasi, sosyal ve ekonomik yönden ele alıyoruz. Dizi çekerken ve yönetirken ülkemiz her gün yıkıma uğruyor. Siz ülkemizde ne olup bittiğini biliyorsunuz. Biz Irak'ta meydana gelen yıkıma rağmen işimizi sürdürüyoruz. Suriye'de bizim ülkemiz sayılır" diye konuştu.

Iraklı sanatçı Taha Avlan, "Rasafi Irak'ın gerçek kültürünü yansıtıyor. Şair vatanseverliği ile tanınıyor. Irak tarihini, yazdığı kasidelerle bir arşiv haline getirmeye çalıştı. Biz kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü kültürümüze savaş açıldı. Kültür terörü ile karşı karşıyayız. Bu mesajı tüm dünyaya duyurmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

(GY-SK-OYK-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title