Haberler

Iraklı Küçük Rukiye Yeni Yüzüne Türkiye'de Kavuştu

Halk arasında 'aslan yüz' olarak bilinen hipertelorizm hastası 8 yaşındaki Iraklı Rukiye Ahmed, yeni yüzüne Türkiye'de kavuştu.

Doğuştan hipertelorizm hastası olan Iraklı Rukiye Ahmed, daha önce Hindistan'da yapılan başarısız ameliyat sonucu Irak Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul'daki Medicana İnternational Hastanesi'ne sevk edildi. Hipertelorizm yani ayrık göz, aslan burnu, alın ve yüz anomalisi tanısıyla 6 saatlik zorlu ameliyat geçiren 8 yaşındaki çocuk, yeni yüzüne Türkiye'de kavuştu. Ameliyat sonrası çok mutlu olduğunu söyleyen Rukiye, "Okula gideceğim, hastalığım yüzünden okula gidemiyordum. Şimdi okula gidebileceğim ve arkadaşlarım bana ilginç bir şekilde bakmayacak. Ameliyat sonrası görmeye başladım. Beni en çok üzen şey gözümdeki rahatsızlıktı. Ameliyat sonrası görmeye başladığım için çok mutluyum" dedi.

Hastanın sol gözünün görmediğini, operasyonun çok kritik ve özel bir operasyon olduğunu belirten Plastik Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, "Bu hastalık dünyada nadir rastlanan bir hastalık. Ancak bizim karşılaştığımız Irak'tan gelen hastalar bir hayli sık, bunun nedeni oradaki savaş ve akraba evliliklerinden kaynaklı. Irak'ta doğurgan yaştaki annelerin oldukça büyük bir stres ve korku altında doğum sürecini geçirmeleri de doğacak olan çocuğa olumsuz yönde yansıyabiliyor. Tabii bu arada ne tür olduğunu tanımlayamadığımız, bilemediğimiz kimyasal içerikli savaş araçları doğumsal şekil bozukluklarına yol açabiliyor. Rukiye daha önce Irak Sağlık Bakanlığı tarafından tedavi için Hindistan'a gönderilmiş. Hindistan'da maalesef çok etkili bir ameliyat olamamış ve yüzdeki şekilsel bozukluk tam anlamıyla düzeltilememiş. Hindistan'da yapılan operasyonda bir takım eksiklikler var. Ameliyatın amacına yönelik olan girişimin doğru belirlenememesi söz konusu. Bizim bu konudaki tecrübemiz bilindiği için Rukiye, Irak Sağlık Bakanlığı tarafından Medicana International Hastanesi'ne sevk edildi. Ameliyat çok başarılı geçti ve henüz 7 gün olmasına rağmen hastamız sağlıklı görüntüsüne kavuşmuş durumda. Bu oldukça başarılı bir sonuç. Bu nedenle hastanemiz Irak Sağlık Bakanlığı tarafından referans merkezi olarak değerlendirilip, bu tür vakalar oldukça sık olarak bize yönlendiriliyor" diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir ise, ameliyatın 6 saat sürdüğünü ifade ederek, "Hastamız Rukiye Ahmet 8 yaşında, hastanemize geldiğinde iki gözü birbirinden ayrıktı. Biz hastanemize yatırdığımızda plastik cerrahiyle birlikte ekip olarak bir göz, burun, alın ve kafa tası düzeltme ameliyatı yapma kararı aldık. Gözler adeta birbirine 360 C yaklaştırıldı, kafatası kemikleri düzeltilmesi ve burun ameliyatı ile tam düzeltme gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası da erken döneme rağmen kozmetik ve estetik sonuçları daha önceki ameliyatlarla karşılaştırıldığında oldukça iyi. Sadece sol göz içerisinde küçük bir rahatsızlığı var, o da sonrasında göz ekibi tarafından müdahaleye tabi tutulacaktır" dedi.

Prof. Dr. Hidayet Akdemir, hipertelorizmde olgusunda beyin içerisinde başka bir anomali olmadığından bu ameliyattaki amaç gözlerin yaklaştırılması ve burun, alın ve kafatası düzeltilmesi için estetik olarak tam düzeltme ameliyatı yapıldığını belirtti. Bu tür ameliyatların her hastanede yapılamadığını söyleyen Dr. Akdemir, "Bu ameliyatta hem kafa tabanı açılıyor hem de gözler birbirine yaklaştırılıyor ve burun düzeltilmesi için ekip olarak hem beyin omurilik ve sinir cerrahisi hemde plastik rekonstrüktif cerrahisi birlikte multidisipliner çalışılmaktadır. Böyle ameliyatın yapıldığı hastanenin alt yapısında yoğun bakımı ünitesi, anestezi ekibi ve cerrahi tecrübeli ekipler de bu ameliyatın gerçekleşmesinde çok önemli rol alıyorlar" şeklinde konuştu.

Rukiye'nin babası Thamer Ahmed, yapılan başarılı operasyon sonrasında doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title