Haberler

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi Açıklaması

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi, Kerkük'ün, Peşmergenin ya da Irak askerlerinin varlık gölgesi altında bir Kürt veya Arap şehri olmaması gerektiğini söyledi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi, Kerkük'ün, Peşmergenin ya da Irak askerlerinin varlık gölgesi altında bir Kürt veya Arap şehri olmaması gerektiğini söyledi.

Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmergenin Kerkük'te olması, buranın Kürtlerin hakimiyeti altında olduğu ya da Kürdistan toprağı olduğu anlamına gelmemelidir. Eğer böyle olursa o zaman Peşmerge, Irak savunma gücünün bir parçası olmaktan çıkarak Kürt ordusu ya da Kürt siyasi partilerin gücü mahiyetini taşır. Kerkük, Peşmergenin ya da Irak askerlerinin varlık gölgesi altında bir Kürt veya Arap şehri olmamalıdır. Kerkük'ün geleceği ancak Kerküklülerin ve Iraklıların kararı doğrultusunda belirlenmelidir. Aksi takdirde Kerküklü Türkmenlere büyük bir haksızlık olacaktır" diye konuştu.

"IŞİD bir proje"

"IŞİD'in bölge için bir proje olduğuna" dikkati çeken Salihi, şunları söyledi:

"IŞİD eliyle Irak'ta yeni bir harita hazırlandı. Buna göre Enbar, Selahaddin ve Musul gibi bölgeler Sünnilerin haritası olarak çizildi. Kürtlerin daha önce zaten Erbil, Süleymaniye ve Duhok iliyle belirlenen bir bölgeleri vardı. Son olaylarla birlikte ihtilaflı bölgeler de buna eklenerek Kürtlerin alanı genişletildi. Şiilerin bölgesi zaten belli. Türkmenler, Irak'ta kaybeden tek taraftır. Türkmenler, haritadan siliniyor. Ölüm ve göç olayları Türkmenleri yok olmaya mahkum ediyor."

Göç sorunu

ITC Başkanı Salihi, Türkmenlerin haritadan silinmemesi için çalıştıklarını belirterek, "Telafer ve Diyala'daki Türkmenlerin yerlerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bunu Diyala'da başardık. Kısa bir süre önce Diyala'nın Karatepe, Hanekin ve  Kifri ilçelerindeki çatışmalardan dolayı göç eden Türkmenlerin kendi evlerine dönmelerini sağladık. Ancak Telafer için bu kolay olmayacak. Binlerce Telaferli, İyaziyeli ve Musullu Türkmen, bugün Kerkük'teki kamplarda barınıyor. Binlercesi de Suriye'den Türkiye'ye geçti. Bu acımasız IŞİD projesinde Türkmenlerin yok olmasına ve demografik dengelerle oynanmasına izin vermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Şii Türkmen milislerden oluşan Halk Topluluklarına katılmasına yönelik görüşü sorulan Salihi, Türkmenlerin mezhebine bakmadıklarını dile getirerek, "Konuya Türkmenlerin hangi mezhebi, kimi koruyor diye bakmıyoruz. Türkmen gücünün hangi bölgeyi koruması gerektiğine bakıyoruz" dedi. Kerkük çevresini IŞİD'den koruyan Heşdi Şabi'nin, Şii Türkmenlerden oluştuğunu aktaran Salihi, gerektiğinde bu güçlere yardım ettiklerini kaydetti.

Silah talebi

Salihi, "Türkmenler olarak silah istiyorsunuz, bunu kullanacak askeri gücünüz var mı?" sorusuna ise "Türkmenlerin kendilerini koruyacak silahlı bir gücü var. IŞİD saldırısı sonrası ordudan ayrılan Türkmen askerlerle bu birliği güçlendirmeye çalışıyoruz. Ancak silah yardımına ihtiyacımız var. Merkezi Irak hükümeti bize silah bu yardımı yapmazsa Türkiye başta olmak üzere herkesten silah yardımı alacağız" yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Diyala Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

kürt şehri

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title