Haberler

Irak Türkmen Cephesi 140'ıncı Maddenin İptalini İstedi

Irak Türkmen Cephesi Kerkük'teki duruma ilişkin Irak Anayasası'nda referandum yapılmasını öngören 140'ıncı maddenin tümünün iptal edilmesini istedi. Arap Tanışma Meclisi ise, bu madde de değişiklikler yapılması için çalışmaların yürütülmesini istiyor.

Kuzey Irak'ın Kerkük kentinde 'lrak'ın Birliği Kerkük'ün lraklaşmasından Geçer' konulu konferans düzenledi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği internet sitesinin haberine göre Arap Tanışma Meclisi Başkanı Abdurrahman Asi, lrak Anayasası'nın 140.maddesinin belirli etnik bir grup yani Kürtler için konulduğunu söyledi. Irak'taki federal sisteme karşı olduklarını bildiren Asi, “Irak ordusunun, eski bilişimi üzerinden yeniden kurulmasını ve Çokuluslu Güçler de Irak'tan çekilmesini talep ediyoruzö dedi.

Konferans katılımcıları, Kerkük'teki Arapları sadece Arap Tanışma Meclisi'nin temsil ettiğini belirtirken, 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu'ndan çekilen Arap temsilcisi Muhammed Halil'nin konferansta, Kerkük İl Meclisi'nin Kürt, Arap ve Türkmenlerin temsilinin yüzde 32'şer, Asuri ve Keldaniler'in de yüzde 4 olarak yeniden düzenlenmesini talep ettiğini açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title